Сръбският министър за иновациите и технологичния развой Ненад Попович е поискал от българското правителство да преразгледа решението си за признаване на Косово.

Това съобщи самият Попович в профила си в "Туитър", направи го и агенция "Танюг" малко след заседанието на смесената българо-сръбска икономическа комисия в София.

Пред колегата си Емил Караниколов Попович заяви, че го моли да предаде молбата на колегите си в правителството, пише държавната агенция.

"Призовах българската държава да преразгледа решението за признаване на фалшивата държава Косово, което тогавашното българско правителство взе през 2008 г. Ние сме за постигане на компромис, но той трябва да бъде според конституцията и резолюция 1244 (на ООН)," написа самият министър в профила си в "Туитър". Според сръбския таблоид "Ало", който цитира и "Танюг", министърът дава за пример държави, които са размислили в последните две години.

Кампанията за "отмяна на признаването"

Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. определя временния статут на Косово като сръбска провинция, но ръководена от преходна администрация, без да се отрича суверенитетът на Съюзна република Югославия. Девет години по-късно обаче Прищина обяви независимост, която Белград не признава.

Малко над месец след решението на косовските власти България призна Косово на 20 март 2008 г. Оттогава новата държава е призната от почти 100 от 193 членки на ООН, макар и не от всички страни от ЕС. Към 13 ноември държавите, отказали се от решението за признаване на Косово, са (според сръбския външен министър Ивица Дачич) 13: Бурунди, Лесото, Сау Томе и Принсипи, Суринам, Либерия, Папуа Нова Гвинея, Доминика, Гренада, Гвинея Бисау, Коморските острови, Соломоновите острови, Мадагаскар и Палау.

Не всички тези страни са потвърдили решението си. Регионални издания обаче съзират в кампанията, която Сърбия води за оттегляне на признаването, активна роля на Русия. Белград поведе усилията в тази посока, след като миналата година Косово опита отново да стане член на Интерпол, а неуспехът подтикна Прищина да наложи 100-процентови мита на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Досега обаче кампанията за оттегляне на признаването не бе се насочвала официално към България.

Дневник