БСП иска съдът да контролира прокуратурата по отношение на отказите за образуване на досъдебно производство. Това предвиждат предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които социалистите днес внасят.

Според лидера Корнелия Нинова така ще се възстанови до голяма степен чувството за справедливост, тъй като "независимият български съд" ще налага контрол върху прокуратурата. Тя обяви, че в момента, ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да образува досъдебно производство по различни причини - субективни, икономически, политически или лобистки, този процес приключва, а това създава чувство на несправедливост. Заради което БСП предлага всеки да може да обжалва действията на прокуратурата пред съда, за да не се допускат произвол и злоупотреби от страна на прокурори. Това по думите й било дискутирано от Комитета на министрите на Съвета на Европа, заради което се очаквало и положително становище от Венецианската комисия. Социалистите пък щели да търсят подкрепата и на другите партии.

На въпрос защо БСП не предлага възможност за разследване на главния прокурор, Нинова отвърна, че предложенията са и способ за това. "Когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия, на това, че е отказал да образува производство, и т.н.", допълни лидерът на БСП.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че депутатите от партията изразяват резерви към тези предложения. Той каза, че и в момента има съдебен контрол върху някои актове на прокуратурата, а по отношение на актовете за досъдебно производство - имало инстанционен контрол в прокуратурата. По думите му ако се въведе и съдебен контрол, съдът няма да има време да се занимава с друго.

Дневник