Собствениците на БТК са приели офертата за покупката на компанията от фонда United Group, в която мажоритарен собственик е фондът за дялови инвестиции BC Partners, основан от сръбския бизнесмен Драган Шолак.

Спас Русев, мажоритарен собственик, казва пред "Капитал", че е истински щастлив от сделката, защото тя е оценила телекома на близо 1.3 млрд. евро. Определя покупката като "вот на доверие не само към компанията, но и за България".

Според него сделката нямало да е възможна без политическа, икономическата и финансовата стабилност на страната.

Не отговаря директно на въпроса с каква печалба излиза от сделката, при положение че плати за компанията 330 млн. евро преди три години, но посочва, че всъщност заедно с поетите дългове сделката тогава е била за 750 млн. евро.

Русев е сред кандидатите да придобие телекоми в Румъния и Македония, част от групата на "Дойче телеком". За Румъния смята, че друг кандидат ще бъде избран, а в Македония още не е започнала процедурата по продажбата.

Никос Статопулос, партньор и член на изпълнителния комитет на BC Partners, коментира пред "Капитал", че е възможно БТК да се превърне в нещо като регионален хъб на бизнеса на фонда на Балканите.

Дневник