Фолклорни танцьори от Петрич са били депортирани от Русия заради грешка в електронните им визи, съобщи Нова телевизия.

Властите на летището в Санкт Петербург установили, че във визите липсвали бащините имена на пътуващите, а само фамилиите. На танцьорите било предложено или да се върнат с обратния полет за България, или да бъдат настанени в бежански център. Трупата пътувала за участие във фолклорен фестивал. Заявленията за визи на 18-те танцьори и 18 придружители били попълнени онлайн, на летището в Санкт Петербург обаче визите на деветима били обявени за невалидни.

Казаха ни: "Имате 5 минути да решите, дали ще се качите на самолета за Германия, за България, или после ще ви третираме като нелегални емигранти". Порязват те жестоко и решаваш на момента за секунди", разказа Мария Янева, ръководител на клуб "Македонка".

Ние се опитвахме да им обясним, че пропускът не е съществен, че другите данни отговарят на електронната виза и личния паспорт, но въпреки всичко от тяхна страна абсолютно никакво съдействие. И само изслушване и директно връщане, за тях просто бяхме проблем, с който трябваше да се справят в рамките на 10-15 минути", добави Илияна Илиева от самодейния ансамбъл.

Потърпевшите са възмутени, защото допускат, че ако са попълнили грешно онлайн формата, то виза не би трябвало да им бъде издадена, а след като са получили документа, това би трябвало да означава, че руските власти не намират проблем.

Веднага след като се прибрахме, аз влязох в посолството да си пусна наново електронна виза, с абсолютно същата данни при условие, че вече имам валидна такава и имам издаден акт за депортация. И какво беше учудването ми, като след 2 дни отново си получих електронна виза, което означава, че от консулството въобще не правят насрещна проверка за това, че вече има издадена виза, че сме върнати с акт за депортация. Тоест издават визи на всеки посетил техния сайт", коментира Илияна Илиева.

Дневник