Продължаването на "Турски поток" през България има за цел да използва България единствено като транзитна страна."

Това заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа в словото си пред Атлантическия клуб в петък. В него тя коментира състоянието на двустранните отношения и какво предвижда да направи лично тя в мандата си, който започна преди броени седмици, както и страната ѝ в следващите поне 10 години.

"За разлика от проекта "Турски поток" (...) газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ (в Александруполис) обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ", допълни тя в частта за енергийните отношения.

Името на руския проект не присъства изрично в предишната ѝ важна реч - пред Американската търговска камара в България, произнесена преди срещата на Доналд Тръмп и Бойко Борисов в Белия дом. За продължаването на "Турски поток" не се говореше никъде и двата заключителни документа, разпространени след разговорите в понеделник.

Мустафа припомни, че президентът Доналд Тръмп и министър-председателят Бойко Борисов обсъдиха "нашата споделена цел България да се превърне в истински газов разпределителен център и основен източник на енергийна сигурност в региона."

"Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ. Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия. Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията."

Посланикът посочи още, че "ще продължа да следя внимателно строителните работи през идните седмици и месеци. Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за мащабен внос на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална конкуренция на българския газов пазар, осигурят надеждни газови доставки и позволят на българския потребител да се възползва от по-ниски цени."

Дневник