На 26 април догодина ДПС ще избере отново председател на партията. Срокът за предложения за лидер е 19 април, като дотогава могат да се предложат и евентуални промени в устава и програмата на партията. Днес Централният съвет на формацията одобри датата за отчетно-изборната конференция догодина. В отговор на въпрос лидерът Мустафа Карадайъ коментира, че е нормално да има конкуренция за поста и всички в партията имат правото да правят номинации или да се кандидатират.

Датата на конференцията съвпада с навършването на 30 години от съдебната регистрация на партията. Според приетите днес критерии на всеки 500 получени гласа на парламентарните избори през 2017 г. ще има по един делегат в конференцията.

На днешното си заседание Централният съвет направи и отчет за изминалите местни избори, като отново е препотвърдена оценката за много добро представяне и увеличаване на представителите в местната власт. Карадайъ отбеляза, че сравнявайки и резултатите с предишните избори - за Народно събрание и за Европейски парламент, партията запазва подкрепата си в абсолютни гласове (около 310 хиляди гласа за общински съветници) и е единствената партия, която може да се похвали с такива резултати.

Централният съвет препотвърди и оценката за отстъпление от демокрацията заради провеждането на местните избори в различни общини.

С приета днес декларация разширеното ръководство на ДПС призовава всички партии да се преборят "с арогантността и цинизма на управлението. Да се справят с омразата и агресията, с разделението и противопоставянето, за да гарантират демократичното евроатлантическо развитие на страната". Карадайъ уточни, че става дума за действията на законодателната и най-вече изпълнителната власт на централно и местно ниво.

В друга своя декларация Централният съвет отново намеква за нуждата от приемане на т.нар. Истанбулска конвенция, като призовава за надпартиен консенсус за нулева толерантност към насилието над жени и деца, а също и срещу манипулативните, превратни тълкувания на едни или други международни актове по тези въпроси.

В отговор на въпрос за посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ Карадайъ коментира: "Мисля, че хората, които бяха на посещение в САЩ, и самите кадри показаха съдържанието на това посещение. Преди самото посещение имаше ред отрицания, които бяха в основата на самото посещение, така че сигурно коментарите и анализите тепърва предстоят. Да видим и резултатите. Засега, колеги, аз съм запознат само с информация от медиите, нека да се запознаем с предмета и резултатите от това посещение. Да видим какво предстои на държавата, след това да си направим нашите анализи, да си вземем нашите решения за нашето поведение."

Дневник