Върховната административна прокуратура атакува през Върховния административен съд Тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура", като в това число влизат и цените на винетките, съобщи lex.bg. Като мотив се посочва, че тарифата е издадена без мотиви, които би трябвало да са налице при внасянето на проекта за нея и да са публикувани на сайта на Министерския съвет, който я одобрява с постановление.

Тричленен състав на ВАС е допуснал протеста за разглеждане и е насрочил делото за 14 април 2020 г. Всеки, който е заинтересован от изхода му, може да се присъедини към него до началото на устните състезания.

На практика актуалната тарифа не промени цените на винетките, като съществуващите останаха на нивата от 2018 година, но вместо на стикер вече са електронни. За леките коли годишната винетка струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Появи се нова уикенд винетка с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.

Атакуването на Тарифата за таксите, които се събират от АПИ, обаче засяга на практика всички суми, които пътната агенция събира, от пътна такса за транзит, през разрешение за поставяне на билбордове, до такса за откриване на крайпътна бензиностанция, уточнява lex.bg.

По повод информацията от ВАС от пътната агенция пуснаха съобщение до медиите, в което казват, че Тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура", приета през 2018 г., е валидна и всички такси са напълно законни и следва да бъдат заплащани от ползвателите на републиканската пътна мрежа. "Оспорването на подзаконовия нормативен акт не спира неговото действие", уточняват от АПИ.

Обръщаме внимание, че в момента се провежда обществено обсъждане на проекта на Тарифа за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Тя ще замени действащата от 2008 г. тарифа и разпространената днес информация за оспорване на нормативния акт не е свързана с процедурата по обществено обсъждане на новия проект на тарифа.

Дневник