Напрежението в Съвместната мултидисциплинарна експертна комсия между България и Северна Македония не затихва, а договорените до момента неща са незначителни. Това заявява председателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров, цитиран от агенция "Фокус".

На брифинг след последното за годината и състояло се в София заседание на комисията Димитров казва още, че българският екип получава сигнали за различни представи с македонските колеги дори за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство, въз основа на който бе създаден екипът за решаване на въпроси от общата история.

По думите на Димитров дори терминът "обща история" се отхвърля от "някои" от членовете на комисията от Северна Македония. "Едва ли не започва да се поставя съмнение това, което бяхме постигнали като решение за цар Самуил като владетел на България в текста, който предлагаше общото честване."

Още една безплодна среща

На предишната среща на комисията в София Димитров нарече срещата "безплодна". Тогава въпроси, свързани с учебниците, Средновековието и Гоце Делчев не бяха решени. Днес, според Димитров, може да се каже, че работата не е приключила докрай и не се очаква скоро да се случи.

"Това, което може да се смята за завършено, но то ще бъде завършено, когато завършим цялостно прегледа и възраженията и бележките и от двете страни. Като добри домакини дадохме възможност на нашите колеги от Северна Македония първо те да представят своите бележки към българските учебници. Те бяха доста странни за нас, тъй като не бяха много конкретни, а по-скоро изразяваха едни абстрактно-максималистични изисквания за това как се прави учебник според някакви предписания на ЮНЕСКО, които разбира се не са приложени почти никъде в Европа. Едно е да се теоретизира, а друго да се очаква учебниците в една държава, каквато е България, да претърпят такива промени, че едва ли не да е флагман на промените в Европа: нещо, което не се случва в региона," допълва Димитров.

"Фокус" цитира македонският професор Драги Георгиев, който председателства от македонска страна, с думите, че комисията иска да "намери решение за разногласията и паметта на Гоце Делчев да бъде чествана заедно от двете държави."

Прочитът на агенция МИА на работата на комисията е друг - приети са препоръки за българските учебници, започнали са дискусии за македонските, а за тях вече има усвоена една и са започнали дискусиите за Гоце Делчев. За агенцията македонският екип обяснява, че двете страни са разменили "и идеи и предложения за формата и съдържанието на текст, който би могъл да оправдае необходимостта от съвместно честване (на Гоце Делчев)". Така дискусията "ще продължи" на следващите срещи.

Какво е свършено дотук

Работата на комисията остава спорна. Върху нея в последните месеци упражняват натиск двете правителства в София и Скопие - лидерите Бойко Борисов и Зоран Заев призовават историците да побързат, а фигурата на Гоце Делчев стана повод за остра размяна на реплики между двете страни.

"Притеснен съм и защото едно от решенията на комисията беше с очаквания за по-интензивна работа, в която да постигнем определени резултати до края на годината: около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание," каза Димитров за разговорите за Гоце Делчев.

Все пак има и напредък - за осемте си срещи комисията е препоръчала на правителствата съвместни чествания на светите братя Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и Цар Самуил. Има отправени препоръки за подобряване на учебниците поистория за шести клас в Северна Македония и на тези за пети в България.

"Получаваме сигнали, че имаме различни представи с нашит колеги не само за смисъла на нашата работа, на и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство. Това е достатъчно убедително напомняне, че не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати, притеснен съм не само защото всяка крачка напред е нещо положително не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави. Притеснен съм и защото едно от решенията на комисията беше с очаквания за по-интензивна работа, в която да постигнем определени резултати до края на годината: около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание", добави още проф. Димитров.

Дневник