Министърът на икономиката Емил Караниколов е на мнение, че Механизма за сътрудничество и проверка върху България не трябва да отпада. Той обаче уточни пред БНТ, че мониторинг трябва да има за всички държави в Европейския съюз.

"Корупцията не е тръгнала от България и не е само в България", каза той в защита на тезата си.

При публикуването на последния мониторингов доклад Европейската комисия обяви, че България е изпълнила критериите за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но че иска да чуе мнението и на Европарламента и Европейския съвет. Това означава, че докато не се постигне съгласието на другите 26 държави-членки на Съвета, механизмът едва ли ще отпадне.

Борбата за завода на "Фолксваген" накара Караниколов да направи и предложение "държавите от региона да се обединяват и да кандидатстват за такива големи стратегически обекти". Той подчерта, че България е постигнала много, тъй като е достигнала до финалната фаза на надпреварата, като припомни, че победителят все още не е избран.

По думите му името на България е било очернено в последните 30 години, тъй като "държавата беше абдикирала от образование и култура, както и от законодателство".

"Опетнихме и името на държавата. Имаше възможност без да работиш да станеш милионер, което е недопустимо", каза още той.

Дневник