Година след година в света на футбола цари един въпрос - Кристиано Роналдо или Лионел Меси.

В последното десетилетие двамата големи заслужиха мястото си на върха с куп голове и купи със своите отбори. Но докато всички погледи са насочени към Роналдо и Меси, често в сянката им остават футболисти, чиито постижения остават недооценени.

Този сезон, а и не само, в тази категория попадат Роберт Левандовски и Карим Бензема. Макар вероятно да са преминали пика в кариерата си, те продължават да бъдат сред големите голмайстори в Европа и често имат водеща роля за успехите на клубовете си.

Летящият Левандовски

Нападателят на "Байерн" е футболистът, който прикова вниманието с добрата си форма от началото на сезона. 31-годишният поляк вече има 27 гола за клуба още преди края на ноември, като по-голямата част от сезона предстои.

Левандовски влезе под светлината на прожекторите във вторник, когато вкара четири гола срещу "Цървена звезда". Нападателят постави рекорд, като отбеляза попаденията си за едва 14:31 мин. След лудата вечер в Белград той има десет гола в Шампионската лига и е на седем от върховото постижение в един сезон на Кристиано Роналдо.

"Това е невероятно, особено ако вземем предвид, че "Байерн" не игра добре през по-голямата част от сезона. С когото и да говориш в "Байерн", всеки казва, че това е нов Левандовски. Това вече не е човек, който седи сам и гледа телефона си или може би мечтае за трансфер в "Реал" и оказва натиск върху клуба да го освободи", заяви германският журналист Рафаел Хонигщайн.

Дисциплината и постоянството движат Левандовски напред, който вкара над 40 гола за "Байерн" във всеки от последните четири сезона. Нападателят има най-много удари към вратата (103) и най-много точни (50) сред водещите голмайстори в Европа, като средно всеки четвърти изстрел е гол.

Със серията си Левандовски е отправил поглед към рекорда на Меси за най-много голове в рамките на един сезон (73), като на този етап от кампанията полякът има с два гола повече от постижението на звездата на "Барселона".

Работливият Бензема

Без да блести, френският нападател има огромно влияние върху добрите резултати на "Реал", които отборът постига напоследък. Бензема има десет гола в Ла Лига и четири в Шампионската лига, като той се разписа в 58.2% от мачовете, в които игра досега.

Влиянието на 31-годишния французин се потвърждава от неговите 33 гола и 11 асистенции през годината, които му отреждат съответно трето и второ място сред футболистите в Европа по тези показатели.

С 64 гола Бензема е най-резултатният активен футболист в Шампионската лига след Роналдо (127) и Меси (111). Пред него е още Раул (71), а Левандовски е с 63. Забележителното е, че всички попадения на французина са от игра, докато Левандовски, Меси и Роналдо имат съответно по осем, 11 и 15 вкарани дузпи.

След напускането на Роналдо Бензема съумя постепенно да заеме важно място в "Реал". Този сезон французинът е ключов играч за белите.

Двамата с Левандовски постигат много, но дори така трудно успяват да отмъкнат от вниманието.

Дневник