Посланикът на Турция във Франция беше повикан във френското външно министерство, за да даде обяснение за изявленията на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА. Вчера турският държавен глава заяви, че френският му колега Еманюел Макрон е в "състояние на мозъчна смърт".

Двамата държавни глави ще присъстват на срещата на върха на НАТО идната седмица. Напрежението между Париж и Анкара се засили заради турската военна операция в Сирия и ролята ѝ в трансатлантическия отбранителен съюз, който също участва в борбата срещу "Ислямска държава". Оплаквайки се от липсата на американско лидерство, в началото на месеца Макрон заяви, че НАТО е в мозъчна смърт и отправи критики срещу турската операция. Ердоган реагира, препоръчвайки му "да провери дали самият той не е в мозъчна смърт" и подчерта, че не зависи от Франция дали Турция ще остане член на НАТО.

Френското външно министерство заяви, че турският посланик е бил повикан, за да обясни "неприемливи изявления, които нямат място във френско-турските отношения и не могат да заменят необходимия диалог между страните".

Дневник