Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (Стандард енд Пуърс) повиши кредитния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от 'BBB-/A-3' до 'BBB/A-2', съобщи Министерството на финансите. Перспективата пред рейтинга е положителна.

Повишението е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси на страната са силни, а напредъкът по присъединяването към Механизма на валутния курс II (ERM II) е стабилен. Положителната перспектива отразява очакванията на анализаторите, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива устойчиво в условия на по-слаба външна икономическа среда.

Според рейтинговата агенция страната е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към ERM II и Банковия съюз, но също така отбелязва, че окончателното решение за това не е изцяло под неин контрол.

"Считаме, че важни въпроси, като присъединяването на страната към ERM II, изискват политически консенсус и затова осигуряват важна котва в политиката. Наред с това, според нас, решаващо остава да се даде кредит на доверие на реформираното антикорупционно законодателство чрез натрупване на опит в борбата с незаконните дейности", посочват от агенцията.

"Смятаме, че настоящата многогодишна финансова рамка за 2014-2020 г. ще подкрепи инвестициите през следващите години, тъй като усвояването на еврофондовете обикновено се ускорява към края на програмния период, се казва още в съобщението на S&P. Оттам добавят, че за периода отпуснатите средства за България възлизат на над 20% от брутния вътрешен продукт.

"Повишеният кредитен рейтинг на България е поредната добра експертна оценка за политиките, които провеждаме в сферите на икономиката и финансите", написа премиерът Бойко Борисов в страницата си във Фейсбук. Той изтъква, че според агенцията повишението на рейтинга е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България.

Дневник