Докато гр. Перник е във воден режим вода от един от захранващите язовир "Студена" източници е била отклонявана за нуждите на Радомир, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Вчера (29 ноември), по заповед на министър Нено Димов, ведомството е извършило извънредна проверка, заради твърдението на Областния управител на Перник Ирена Соколова за отклоняване на води за язовира.

При оглед на "Врелото" - един от водоизточниците, захранващи язовир "Студена", е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовир "Студена". От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция "Крапец" и водоснабдява град Радомир, се казва в съобщение на МОСВ. От министерството изтъкват, че тази схема на подаване на вода към Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. Това условие е било поставяно винаги от МОСВ към ВиК-Перник във всички графици от 2003 г. досега, уверява екоминистерството.

Помпената станция за снабдяване на град Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир "Студена", е установила проверката. Дежурният на помпената станция е обяснил, че работата ѝ е била преустановена едва на 28 ноември (четвъртък). Това съвпада и с изпратената от ВиК - Перник справка, според която в този ден към "Студена" е имало по-голям приток от посочвания дотогава.

Проверка на място на стопанисвания от местното ВиК дружество ВЕЦ "Студена" е установила, че той не работи. Отчитането на черпените от язовира водни количества до 24 ноември се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва, съобщават още от МОСВ. Ведомството не е уведомено за демонтирането на устройството, което отчита ползваните от язовира води. Установено е, че савакът през който се подават води за двете промишлени предприятия в Перник - "Стомана индъстри" и "Топлофикация-Перник", е затворен и запечатан с хартиена лепенка на ВиК и в момента на проверката не се подава вода за промишлени нужди.

Използването на води от язовира за промишлени нужди беше ограничено след въвеждането на режима в Перник на 18 ноември, при който в града вода има по пет часа сутрин и пет вечер. Като причина първоначално беше сочена сушата, но се оказа, че факторите са няколко, сред които и лошо управление на ресурсите и инфраструктурата. Всичко известно по темата вижте тук.

Сега от МОСВ посочват, че предстои да бъде изискана информация от електроразпределителното дружество за електрическата енергия, ползвана от Помпена станция "Крапец". Целта е да се установи какво количество вода е отклонявано към гр. Радомир и не е постъпвало в язовир "Студена". Ще бъде изискана и справка за помпената станция, която взима вода за водоизточник "Сиреняците", за да се установи дали тя е работила и дали е било необходимо включване на водовземане от "Врелото", предвид че дружеството има разрешителни за питейни води за град Радомир от подземни води. Ще бъде направен и пълен преглед на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са ползвали последните 6 месеца и дали е имало нужда за допълване. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за установяване дали помпена станция "Крапец" е работила в извън авариен режим.

Дневник