Операциите по издриване и спасяване на оцелили от земетресението в Албания са приключили, съобщи Асошиейтед прес. Смята се, че няма повече тела на загинали, останали под развалините.

Премиерът Еди Рама каза днес, че 50 души са загинали в резултат на силното земетресение от 6,4 по Рихтер от вторник, а близо 2000 души са били ранени. Една жена остава в кома, според съобщения на медицински представители.

Рама посочи, че данните до момента показват, че близо 900 сгради в Дуръс и над 1 465 сгради в Тирана са сериозно повредени.

Най-малко 4000 души са останали без дом.

Около 2500 души от пострадали при земетресението жилищни сгради са настанени в хотели. Други са транспортирани в Косово или са се преместили в източните райони на Албания.

Премиерът обещава, че всички, които са останали без покрив, ще бъдат в "по-здрави домове" през 2020 г.

Първата сериозно повредена от земетресението сграда е разрушена и се очаква това да бъде направено и с още десетина други сгради. Експерти от Гърция, Фрнация, Италия, Унгария, България, Литва и Латвия участват в оценяването на състоянието на сградите.

Нов проектозакон ще предвижда присъди затвор от седем до 15 години за всички инвеститори, архитекти и супервайзори за нарушение на строителните норми. Неспазване на строителните норми и корупция в албанския строителен сектор се сочат като причини за голяма част от щетите от земетресението.

Правителството е определило финансови обезщетения за семействата на загиналите, включващи 1 милион леки /9 000 долара/ на семейство, специални пенсии за възрастните и стипендии за децата.

Дир.бг