Властите в Малта повдигнаха обвинение на бизнесмена Йорген Фенек в съучастие в убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г., съобщи Би Би Си. Той ще отговаря и за участие в организирана престъпна група, като пред съда е пледирал невинен по всички обвинения. Фенек беше арестуван преди седмица, докато опитваше да напусне страната с яхтата си, а в петък бе освободен под гаранция.

Дафне Каруана Галиция бе взривена в колата си на 16 октомври 2017 г. Убийството ѝ шокира Европа, а разследването за смъртта ѝ разклати правителството на островната държава. Години наред журналистката пишеше в популярен блог с остри политически коментари и обвинения за корупция по най-високите етажи на властта, което ѝ създава много врагове. Журналистката разследваше малтийската част от "Панамските досиета". Тя беше открила документи, потвърждаващи, че панамски фирми, принадлежащи на тогавашния министър на енергетиката Конрад Мици и на премиера Джоузеф Мускат са получавали по няколко хиляди евро на ден от фирма в Дубай, наречена "17 Блек" за неуточнени услуги.

В последните дни премиерът Джоузеф Мускат е под силен натиск да подаде оставка заради обвинения за политическа намеса в разследването на убийството.

Очаква се премиерът Мускат да подаде оставка на 18 януари, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Според източници, близки до неговата Лейбъристка партия той ще обяви, че на 18 януари ще има избори за негов наследник начело на партията. Дотогава "не се очаква да бъде избиран временен (партиен) лидер, тъй като той ще подаде официално оставка, когато бъде избран новият лидер. В Малта има практика премиер да бъде лидерът на партията, спечелила последните парламентарни избори.

Бившият началник на кабинета на Мускат - Кийт Шембри, е заподозрян за убийството и премиерът бе обвинен, че се е намесил в разследването, за да го защити.

Дневник