Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ, за да разпръсне хилядите антиправителствени демонстранти в квартал Цим Шацуи в близост до Политехническия университет, предаде БТА. Това сложи край на продължилата близо една седмица пауза в насилието след местните избори миналата неделя, на които опозицията спечели солидна победа, отбелязва Ройтерс.

Демонстрантите, сред които възрастни жители и хора с домашни любимци, се придвижваха към крайбрежния район Каулун с много хотели и молове и скандираха "Революция на нашето време" и "Свобода на Хонконг", когато полицията изстреля срещу тях залпове от сълзотворен газ. Докато хората бягаха към залива, бяха извършени няколко ареста.

По-рано днес стотици жители на Хонконг демонстрираха пред консулството на САЩ в знак на благодарност за подкрепата на Вашингтон за антиправителствените протести в китайската полуавтономна територия. Хората развяваха американски знамена и разпънаха транспарант с лика на президента на САЩ Доналд Тръмп върху танк на фона на американския флаг. Друг транспарант призоваваше: "Тръмп, моля освободете Хонконг!", а оратор с микрофон викаше в началото на проявата: "Благодарим, президент Тръмп, за вашия голям подарък за Хонконг и нека Бог благослови Америка".

По-рано тази седмица Тръмп подписа одобрен от Конгреса закон в подкрепа на протестиращите в Хонконг въпреки острите възражения на Китай, който води деликатни преговори с Вашингтон за постигане на сделка за прекратяване на търговската война.

Дневник