Владимир Илиев започна по отличен начин участието си в Световната купа по биатлон, след като завърши десети в спринта в Йостерсунд. Българският състезател впечатли със стабилно бягане и успя да се нареди сред първите десет въпреки две грешки в стрелбата, които допусна, довели до две допълнителни обиколки.

Това е най-добрият резултат на Илиев в спринт от Световната купа. Дотук той имаше 22-ро място и две класирания като 27-и. Именно в Йостерсунд в началото на годината българинът записа най-добрия резултат в кариерата си, като спечели сребърен медал на световното първенство в индивидуалната дисциплина (20 км).

Българинът направи и много силно бягане, като беше с шести резултат. Единствено грешките в стрелбата му го лишиха от сигурно класиране на подиума и шанс да се бори за победата.

Състезанието в шведския зимен център спечели носителят на Големия кристален глобус Йоханес Тингес Бьо. Норвежецът направи само една грешка в стрелбата от положение легнал и завърши с време 23:26.3 минути.

Втори завърши по-големият от братята - Тарей Бьо, с изоставане от 17.5 секунди. Той също направи една грешка в стрелбата. На подиума се качи и руснакът Матвей Елисеев, който изостана с една стотна от Тарей Бьо.

Четвърти се нареди друг руснак - Александър Логинов, а пети - седемкратният носител на Големия кристален глобус Мартен Фуркад. Той беше в битката за победата до втората стрелба, но допусна две грешки на прав. В топ 10 влязоха още Йоханес Кюн, Йоханес Дале, Ерленд Бьонтегорд и Юлиан Еберхард. Единственият в топ 10, който не допусна грешка в стрелбата, беше руснакът Елисеев.

Победата е 39-а в кариерата на Бьо в Световната купа. От тях 20 са в спринта, десет в преследванията, шест в масовите стартове и три в индивидуалната дисциплина.

Спринтът в Йостерсунд беше първата индивидуална дисциплина за сезона в Световната купа, след като в събота се проведоха смесената и индивидуалната смесени щафети. Следващият старт е на 4 декември, когато е индивидуалното на 20 км.

Дневник