С церемония в Париж тази вечер ще стане ясен победителят в 64-ата анкета за "Златната топка". Фаворити за най-ценното индивидуално отличие във футбола през 2019 г. са Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Върджил ван Дайк.

През миналата година наградата отиде в хърватина Лука Модрич, който сложи край на доминацията на Меси и Роналдо. Между 2008 и 2017 г. неизменно един между аржентинеца или португалеца печелеше приза.

Според експерите Меси има голям шанс да получи приза за шести път и отново да изпревари Роналдо в класацията. През годината звездата на "Барселона" спечели само един трофей с каталунците (титлата в Испания), но продължи да играе на много високо ниво. Той завърши като голмайстор в Испания и даде най-много асистенции и изведе каталунците до полуфинал в Шампионската лига, където тимът загуби от "Ливърпул" след драма.

През септември Меси спечели наградата Best, която се връчва от ФИФА и често е ясен знак кой е фаворит за "Златната топка". Аржентинецът получи и "Златната обувка" за голмайстор №1 на Европа.

Защитникът на "Ливърпул" Върджил ван Дайк също има големи шансове за отличието, като до ноември дори беше фаворит на букмейкърите. Холандецът беше с основна роля за спечелването на Шампионската лига от "Ливърпул", като беше избран и за най-добър футболист от УЕФА.

Последният защитник, който е печелил "Златната топка" е Фабио Канаваро през 2006 г.

През годината Кристиано Роналдо спечели титлата в Италия с "Ювентус", както и Лигата на нациите с родината си Португалия, но беляза отстъпление от високото ниво от предходните сезони. Според букмейкърите шансовете му за шеста "Златна топка" са 25 към едно.

Сред аутсайдерите за приза са нападателите на "Ливърпул" Мохамед Салах и Садио Мане.

Ден преди церемонията в Интернет изтекоха снимки с резултатите, според които Меси печели с 64 точки пред Ван Дайк, а Роналдо дори не попада в призовата тройка. Някои побързаха да обявят това за фалшива новина, а организаторите от "Франс Футбол" отказаха да коментират.

При дамите категоричен фаворит е американката Меган Рапиноу. Тя помогна на САЩ да спечели световната титла и беше избрана за №1 в турнира.

Победителите през 21 век
2000 Луиш Фиго (Реал Мадрид, Португалия)
2001 Майкъл Оуен (Ливърпул, Англия)
2002 Роналдо (Реал Мадрид, Бразилия)
2003 Павел Недвед (Ювентус, Чехия)
2004 Андрий Шевченко (Милан, Украйна)
2005 Роналдиньо (Барселона, Бразилия)
2006 Фабио Канаваро (Реал Мадрид, Италия)
2007 Кака (Милан, Бразилия)
2008 Кристиано Роналдо (Манчестър Юн, Португалия)
2009 Лионел Меси (Барселона, Аржентина)
2010 Лионел Меси (Барселона, Аржентина)
2011 Лионел Меси (Барселона, Аржентина)
2012 Лионел Меси (Барселона, Аржентина)
2013 Кристиано Роналдо (Реал Мадрид, Португалия)
2014 Кристиано Роналдо (Реал Мадрид, Португалия)
2015 Лионел Меси (Барселона, Аржентина)
2016 Кристиано Роналдо (Реал Мадрид, Португалия)
2017 Кристиано Роналдо (Реал Мадрид, Португалия)
2018 Лука Модрич (Реал Мадрид, Хърватия)

Дневник