Дългогодишният председател на Българска федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров може да остане в управлението й като почетен президент. Това обяви кандидатът за президент Любомир Ганев, който беше издигнат от водещите клубове в страната.

Ганев, който оглави опозицията, добави, че няма конфликт с Лазаров.

"Няма какво да се лъжем, има какво да се подобри във федерацията. Смяната не е планирана, щом толкова клубове застанаха зад промяна. В последната година доста неща успяха да катализират този процес. Хората казаха, че не искат нещата да стават така с еднолични решения, има Управителен съвет само проформа", каза Ганев пред Би Ти Ви.

Пожизнената длъжност беше създадена през 2018 г., а тогава Ганев обясни пред "Дневник", че "постът не е предназначен за някого конкретно".

"Нямам никакви проблеми с него (Лазаров), даже преди 10 дни проведохме разговор. Той знае какво е било моето мнение. Не мисля, че г-н Лазаров не мисля, че той ще излезе на открита кандидатура, по-скоро ще направи начин да се оттегли. Ние имаме една точка в устава за почетен председател, която дава огромни правомощия. На практика имаш втори президент на федерацията".

Според Ганев настоящият президент може да издигне членовете на УС Деко Григоров или Боре Кьосев за кандидат. "Те все още не са преминали на страната на опозицията".

"Клубовете искат да има промени и в тази част. Няма нищо общо да има почетен председател, но той да не бъде със същите правомощия като председателя. Да може да бъде канен на всички мероприятия, но да не може да подписва документи. Не отричам неговите успехи, но виждате, че клубовете искат промяна", каза още Ганев.

Дневник