Преднината на британските консерватори пред лейбъристите в намеренията за гласуване на британските избиратели е намаляла през изминалата седмица, но е 15 процентни пункта, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на вестник "Обзървър", който цитира социологическо проучване на маркетинговата компания "Опиниум".

Според проучването подкрепата за Консервативната партия е 46 процента (намаляла е с един процентен пункт през изминалата седмица), а за Лейбъристката - 31 процента.

Проучването е било направено от 27 до 29 ноември, деня, в който мъж уби двама души в района на Лондон бридж, преди да бъде застрелян от полицията.

Според друго проучване, на агенция BMG за вестник "Индипендънт", преднината на консерваторите на премиера Борис Джонсън пред лейбъристите е дори още по-малка - шест процентни пункта спрямо 13 седмица по-рано. Това проучване е проведено преди атаката в Лондон. Консерваторите получават 39% (с два процентни пункта по-малко в сравнение с последното проучване на BMG, публикувано на 23 ноември).

Подкрепата за лейбъристите се е увеличила с пет процентни пункта до 33%, за либералдемократите е намаляла с пет пункта до 13%, а за Партията на Брекзит се е увеличила с един до 4%.

Изборите във Великобритания ще се състоят на 12 декември.

Дневник