На 25-ата конференция по изменение на климата Бойко Борисов проведе разговар с новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и сподели снимки от срещата им във "Фейсбук", както и кратко послание.

    "Разговарях с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Сърдечно й пожелах успех на новата позиция. И двамата сме убедени, че изменението на климата е сериозна и пряка заплаха, която няма да подмине никого. От всички нас, както и от решенията на форуми като днешния, зависи бъдещето на следващите поколения."

Преди това Борисов се видя с новия председател на Европейския съвет Шарл Мишел и с новата премиерка на Белгия - Софи Уилмс. Българския министър-председател покани Мишел да посети страната ни:

    "Еми, чакаме те в България".

Бившият премиер на Белгия благо се усмихна и отвърна, че вече е била отправена подобна покана.

    "Аз предложих да посетя България, но вие бяхте в Съединените щати. Предпочетохте Тръмп", отвърна игриво Мишел.

След това Борисов се запозна с Уилмс и я определи за "по-красивото лице на Шарл Мишел".

Форумът се провежда в Мадрид, съобщи пресслужбата на кабинета. Домакин на световния форум е министър-председателят на Кралство Испания Педро Санчес.

Първа в дневния ред в рамките на конференцията е срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС. Те ще обсъдят важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са сред приоритетните теми за целия ЕС.

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.

Председателката на конференцията на ООН за климата с участието на близо 200 страни предупреди при откриването й днес, че тези, които отказват да се съобразят с покачващите се глобални температури, "ще са от грешната страна на историята", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит заяви, че на форума в Мадрид от 2 до 13 декември трябва да се положат основите за придвижване към въглеродно неутрални икономики, като същевременно се обръща внимание на най-бедните и най-уязвимите към покачващите се температури. Политиката е известна като "справедлив преход".

    "Тези, които не искат да видят това, ще са от погрешната страна на историята", каза тя и призова правителствата да направят по-амбициозни обещания за съкращаване на емисиите парникови газове преди крайния срок догодина.

Срещата на върха се премести в Мадрид, след като Чили се отказа от домакинството заради антиправителствените протести. Тя си поставя за цел да дооформи правилата от Парижкото споразумение от 2015 година.

Това включва създаване на работеща международна система за търгуване на емисии и обезщетяване на бедните страни за понесени загуби от покачването на морското равнище и други последствия от климатичните промени.

    "Имаме общо предизвикателство, но с диференцирани нужди и различни спешни проблеми, които можем да преодолеем само ако работим заедно", заяви Шмит.

Преди четири години в Париж държавите се споразумяха за ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, в идеалния случай 1,5 градус до края на века в сравнение с доиндустриалната епоха. Средните температури вече са нараснали с около 1 градус, което ограничава възможността за постигане на по-амбициозната цел.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди вчера, че направените до момента обещания за съкращаване на емисиите парникови газове, които причиняват покачване на температурите, са недостатъчни за преодоляване на "точката на необратимост" в климатичните промени.

    "Това, което липсва, е политическа воля", заяви той.

Организаторите на конференцията очакват около 29 000 посетители, в това число около 50 държавни и правителствени глави за днешната откриваща сесия.

С изключение на ЕС, чието новоизбрано ръководство започва петгодишния си мандат с посещение на срещата на върха, останалите най-големи световни замърсители - САЩ, Китай и Индия, са представени на министерско или по-ниско ниво, отбелязва АП.

Клуб Z