Сред стъпките, които правителството трябва незабавно да предприеме, е обявяването на расистките подбуди като утежняващи при всяко престъпление и да се приложат решенията на Европейския съд за правата на човека, включително тези относно принудителното изселване и регистрирането на хора, идентифицирани като членове на малцинство."

Това е само една от поредицата критични констатации и препоръки, които отправя към България Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа за човешките права, която преди дни бе в България. Те са публикувани от най-старата общоевропейска и правозащитна организация преди оповестяването на специалния доклад за България и общо взето очертават какво ще пише в него. Заглавието на съобщението за установеното при визитата на Миятович е "България трябва да контрира начина, по който се говори в заплаха за човешките права и да активизира усилията за борба с езика на омразата и домашното насилие".

Става дума не само за ромите, но и за хора от ЛГБТ общността и други малцинствени групи, се посочва в текста.

"Нужна е политическа и културна промяна за отношението и образа на малцинствените групи в България. (...) Изразявам загриженост за демонстрациите, организирани от екстремистки групировки и призовавам властите категорично и публично да осъждат подобни шествия", казва още Миятович.

Дневник