Поетесата и писателка Кристин Димитрова със стихосбирката си „Уважаеми пътници“ е носителката на Националната награда за лирика на името на Иван Пейчев за 2019 година, съобщиха от пресцентъра на общината. В тазгодишното издание на конкурса участваха произведения от 36 автори. 

Церемонията по връчването на наградата е на 16 декември от 16.00 часа в залата на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Тя ще започне с поднасяне на цветя пред паметника на Иван Пейчев, а след това събитието продължава в залата на библиотеката.

Носителката на отличието Кристин Димитрова ще получи парична награда в размер на 3000 лв., грамота и плакет – статуетка „Ангелско перо“, изработена от шуменския скулптор и художник Валерий Желязков. Наградата ще връчи кметът на община Шумен Любомир Христов.

Поетите Тони Телаллов, Йордан Ефтимов и Мартин Спасов също са отличени и ще получат грамоти.

Творбите на участниците бяха оценявани от жури в състав: председател Антонин Горчев и членове проф. Михаил Неделчев и д-р Гергана Кръстева от Сдружението на българските писатели, литературният критик Иван Карадочев, проф. Добрин Добрев и проф. Христо Трендафилов от Шуменския университет, носителите на наградата от конкурса през 2015 и 2017 г. Борислав Геронтиев и Петър Чухов и Десислава Златева, началник на отдел „Култура“ в община Шумен.

ШУМ.БГ