Състав на Софийски апелативен съд (САС) реши израелският гражданин Гал Барак, разследван за финансови престъпления за над 10 млн. евро, да бъде предаден на властите на Австрия, които са издали европейска заповед за ареста му.

Софийският окръжен съд веднъж отказа да изпълни европейска заповед за арест, издадена от първи прокурор при прокуратура на Фелдкирх, Австрия, припомнят от Софийския апелативен съд. Един от мотивите бе, че европейската заповед за арест е издадена от некомпетентен орган.

Окръжната прокуратура протестира произнасянето и мотивите в него, сред които и че издадената европейска заповед за арест не съдържа конкретни данни за обстоятелствата относно време, място и степен на участието на исканото лице в извършване на престъпленията, за които е образувано наказателното производство.

Срещу Гал Барак в Австрия се води разследване за няколко тежки престъпления - измама в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и др. От съдържанието на европейската заповед за арест и предоставената допълнителна информация става ясно, че се касае за широкомащабна трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Швейцария, Сърбия и България от 2015 г. до настоящия момент, вредите от която възлизат на над 10 000 000 евро.

Гал Барак бе задържан при напускане на България, на граничен пункт Калотина, като се е легитимирал като гражданин на Израел и е представил редовен паспорт.

Софийският апелативен съд е преценил като основателни доводите на прокурора, че има опасност исканото лице да се укрие и да извърши ново престъпление. С решението е допуснато предаването на Барак и му е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" и от съдебната зала е бил отведен в ареста.

Дневник