Русия, която е най-големият износител в света на природен газ, и нейният гигант Газпром пускат в експлоатация един след друг през идните седмици три големи газопровода, които стигат до Китай, Германия и Турция, информира АФП.

"Силата на Сибир"

През над 2000 километра борови гори и замръзнала земя първият участък от този титаничен газопровод, който се открива днес, свързва газовите находища в Източен Сибир с китайската граница в района на Амур.

Китайският участък се очаква да бъде завършен през 2022-2023 година и по тръбата да се транспортират 38 милиарда кубични метра газ годишно до Шанхай, за да се утоли ненаситният апетит за енергоизточници на китайския гигант, който е най-големият вносител на въглеводороди в света.

"Северен поток-2"

Европа продължава да бъде приоритетът на руския газов гигант въпреки напрежението през последните години, отбелязва АФП.

Проектът за газопровода "Северен поток-2", който стана обект на критики в ЕС и трябва да стигне до Германия, планира да доставя синьо гориво на Северна и Западна Европа, минавайки през Балтийско море, заобикаляйки Украйна. Капацитетът му е 55 милиарда кубични метра газ годишно, какъвто е и на по-големия му брат "Северен поток-1".

Тръбата, която струва 9.5 млрд. евро, се финансира наполовина от "Газпром" и наполовина от европейците: германските "Винтерсхал" (Wintershall) и "Унипер" (Uniper), англо-холандската "Шел" (Shell), френската "Анжи" (Engie) и австрийската О Ем Ви (OMV).

Газопроводът, който е построен над 80 процента, трябваше да бъде пуснат преди края на 2019 година, но тъй като разрешението на Дания да мине през нейните води бе дадено в края на октомври, новата дата за старта му все още не е уточнена. "Газпром" се надява това да стане скоро, но приключването на тръбата ще зависи от метеорологичните условия през зимата. Договорът, обвързващ Русия и Украйна за транзитиране на газ към Европа, изтича в края на 2019 година.

"Турски поток"

Южната част на Европа и Турция не се изплъзват от погледа на Русия: газопроводът "Турски поток", който също заобикаля Украйна, трябва да бъде пуснат през януари тържествено от руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. С капацитет от 31.5 млрд. кубични метра той преминава по трасе от 930 км през Черно море, като предшественика си "Син поток". Една от двете тръби на "Турски поток" е предназначена за Турция, а другата - за югоизточна Европа. Изграждането му става при по-благоприятни условия, отколкото на северния и източния му събрат.

Протоколът за намерение за изграждането на "Турски поток" бе подписан между "Газпром" и "Боташ" (Botas) през 2014 година, но след това руско-турските отношения рязко се влошиха, след като Анкара свали руски бомбардировач през 2015 година. При все това Путин и Ердоган подписаха договора през 2016 година. Днес проектът е символ на сближаването между Русия и Турция, още повече че сега Анкара има сложни отношения с ЕС и НАТО, отбелязва АФП. /БТА

Дневник