В навечерието на най-светлите дни в годината Регионален исторически музей – Шумен кани своите малки приятели на разнообразни събития. В обектите от структурата на културната организация през месец декември са предвидени ателиета, тематични срещи, празнични концерти и представления.

Входът за всички деца днес в комплекс „Авшарян“ и на 4 декември в централната експозиция на РИМ – Шумен ще бъде свободен в рамките на зимното работно време.

Днес от 11 часа в комплекс „Авшарян“ ученици от III ОУ „Д. Благоев“ ще украсят празнична елха с играчки, част от които ще изработят сами. Гостите ще имат възможност да разгледат и част от богатата колекция коледни и новогодишни картички от фондовете на Регионален исторически музей – Шумен най-ранните, от които са от началото на миналия век. Ще бъдат представени съхранилите се традиционни шуменски обичаи и навлизащите европейски традиции в бита на гражданите в периода от края на XIX и началото на XX в.

Под надслов „Коледна светлина в стъкло“ е детското ателие, което ще се проведе в централната експозиция на музея в сряда, 4 декември, от 14.30 часа. Ученици от НУ „Ил. Р. Блъсков“ ще изработват и декорират стъклени свещници, а преди това ще се запознаят с изложбата „Стъклена феерия през вековете“. Тя е реализирана в партньорство между Исторически музей – Приморско и Регионален исторически музей – Шумен с финансовата подкрепа на Министерството на културата и включва стъклени артефакти от античността до наши дни.

ШУМ.БГ