България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев преди отпътуването си за срещата на върха на НАТО в Лондон, която започва утре, предаде прессекретариатът на държавния глава.

По думите му, докато разговорите в тази насока са били отлагани от българска страна за "светлото бъдеще", когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция е сключила споразумение за тази мисия. "С днешните ни възможности можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране Граф Игнатиево," посочи Румен Радев преди отпътуването си за Лондон.

През юни премиерът Бойко Борисов обяви, че е водил разоговор с колегата си Зоран Заев и с новите изтребители F-16 "ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония... Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония".

Президентът припомни срещите си със Заев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис през изминалите месеци, на които беше постигнато съгласие за среща между министъра на отбраната и началника на обраната на България с техните колеги от Гърция и Република Северна Македония за включването на България в охраната на въздушното пространство на югозападната съседка. "Това е не само в наш национален интерес, но и дълг към братска Република Северна Македония и израз на отговорност", каза още държавният глава, предаде пресслужбата на президентството.

Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Лондон дава възможност България да се утвърждава като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и да отстоява своя национален интерес, казва още Радев.

"Решенията не се взимат нито във Вашингтон, нито в Лондон"

Помолен да коментира темите от разговорите на българския министър-председател в САЩ за по-голямо присъствие на силите на НАТО в Черно море и създаването на военноморски координационен център във Варна, Румен Радев заяви, че когато се обсъждат и обявяват такива теми, е много важно да се използва точната терминология. "Това не е нито база, нито е логистична. Решенията не се вземат нито във Вашингтон, нито в Лондон, те се вземат в централата на НАТО в Брюксел. България отдавна е заявила своята позиция", добави президентът.

Държавният глава отбеляза в отговор на въпрос дали "НАТО е в мозъчна смърт" по думите на френския президент Еманюел Макрон, че ЕС има амбицията да бъде фактор на световната сцена и търси своето място, заедно със САЩ, Русия и Китай. За да се реализира тази амбиция обаче, ЕС следва да има собствен отбранителен потенциал, бързи механизми за изпълнение на тяхното решение, да подхожда не само от позицията на общ пазар, но и на общ политически блок, предаде прессекретариатът на държавния глава.

Изграждането на съвременни отбранителни способности, финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, стратегическите приоритети в областта на кибер отбраната, както и политиката на отворени врати на НАТО, ще бъдат сред темите, обсъждани на срещата на върха.

В Лондон държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще участват в прием, даван от Нейно Величество Елизабет Втора, в чест на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги. В рамките на различни формати българският президент ще разговоря с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да проведе и двустранни срещи. В делегацията, водена от държавния глава, ще бъдат вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Дневник