Водолази издириха и извадиха тялото на загинал рибар от водите на Шуменското езеро, а пожарникари и доброволци намериха друг, изгубил се в гората и пострадал при падане. Ситуациите бяха част от тактическо учение, в което участваха 30 служители на  РСПБЗН-Шумен и на сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Варна, ОД МВР – Шумен, Центъра за спешна помощ, Доброволното формирование към Община Шумен, "Напоителни системи" ЕАД - клон Шумен.

Сигнал за изчезнали двама рибари е получен около 10,00 часа днес на тел. 112. Обаждането на спешния телефон е направено от трети техен колега. Тримата мъже с имена Пешо, Гошо и Иван били от снощи за риба на езерото.

Съгласно сценария на учението, сутринта Иван и Гошо откриват, че Пешо не е в палатката. Звънят му по телефона, но се оказва, че апаратът е там, а приятелят им и лодката ги няма. Гошо тръгва към гората да търси приятеля си. Там обаче се спъва и удря главата си. След като Гошо не се връща, Иван подава сигнал на 112 за изчезналите си колеги.

Към езерото веднага бяха насочени екипи на пожарната и линейки. Поискана е помощ от водолазите от Варна, които тръгват към Шумен.
Пожарникарите и членовете на доброволното формирование се насочиха към гората, където откриха пострадалия Гошо, който е с пулс, но е в безсъзнание. На мястото пристигна и екип на Спешна помощ, който транспортира рибаря до шуменската болница.

В същото време на езерото вече бяха пристигнали водолазите от Варна, които трябваше да намерят изчезналия във водата Пешо. Екип от шест водолази с две лодки започнаха издирвателни дейности. Преди да влязат във водата всеки един от тях премина медицински преглед. „В учението е заложено, че има мъгла, нулева видимост, а освен това водолазите нямат информация, къде да търсят рибаря. Трябва да се ориентират по лодката. Манекенът, който сме сложили е на 3,5 метра под водата.  Първото, което правят е да трасират района и след това ще се гмурнат да търсят под вода“, обясни по време на учението Красимир Колев, началник на шуменската пожарна.

Под вода слязоха двама от водолазите и след няколко минути на 3,5 метра дълбочина намериха тялото на рибаря. То бе извадено на сушата, след което криминалисти и полицаи започнаха разследване на причините, довели до инцидента.

Целта на подобни пожаро-тактически учения е служителите на всички служби да повишат уменията, знанията и практическите си навици за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации, обясни говорителят на шуменската полиция Ася Йорданова.

ШУМ.БГ