Със 114 гласа "за", 106 "против" и 3 "въздържал се" парламентът избра Деница Сачева за нов министър на труда и социалната политика. Досегашният зам.-министър на образованието ще замени на поста подалия оставка социален министър Бисер Петков. Двучасовите дебати около избора на нов министър преминаха и в дискусия за "джендър-идеологията" в училищата, а като цяло и в България, за съдбата на т.нар. Истанбулска конвенция и за влизащите в сила от началото на януари нови правила за социални услуги, за закрила и защита на децата от насилие.

Номинацията на Сачева беше представена кратко и автобиографично от вицепремиера Томислав Дончев. В планерната зала не беше премиерът Бойко Борисов, част от министрите в кабинета присъстваха на смяната.

В петък миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на Петков. "Решението на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания", се посочваше в съобщението на правителствената информационна служба. А ден по-късно Борисов обяви и решението си да номинира за наследник на Бисер Петков - Деница Сачева.

Веднага след избираето си, Сачева ще отиде в социалното министерство, където Бисер Петков ще й предаде поста.

Смяната на социалния министър става на фона на протести, немалко нерешени проблема и напрежение в социалната сфера. Днес парламентът трябва да разгледа на второ четене също бюджета на Държавното обществено осигуряване. Очаква се Сачева да дойде отново в парламента, за да защити разпоредбите, внесени от предшественика й.

Опозицията и "Атака" - с критики и против

От "Атака" обявиха, че ще бъдат против номинацията на Сачева и ще гласуват така, защото преди това искат да чуят какви са идеите и намеренията й в сектора. По думите на депутатът от "Атака" Десислав Чуколов Сачева трябва ясно да заяви какво е отношението й към т.нар. Истанбулска конвенция, както и по дискутираните и предизвикващи напрежение нови правила в Закона за социалните услуги, които предстои да влязат в сила от януари догодина.

"Поредната рокада във властта е симптом за блокаж за управленски системи", заяви и депутатът от левицата Драгомир Стойнев. "Имаме системен проблем. За три мандата вярно все непълни ГЕРБ не проведе нито една успешна реформа. Нещо повече - вие от ГЕРБ разбихте цели системи", заяви социалистът. Стойнев също заговори за връщащата се и все по-застъпена "джендър-идеологията", за Истанбулската конвенция, за протестите, за напрежението в социалната сфера около пенсии и осигуровки. Интересно ми е как патриотите ще гласуват именно за този министър, отбеляза Стойнев и заяви, че Сачева е застъпвала тези на страната на джендър-идеологията и в подкрепа на Истанбулската конвенция.

Хасан Адемов от ДПС попита кои проблеми в сектора ще реши смяната на министъра и отбеляза, че Бисер Петков е с изключително сериозна експертиза, а никой в сферата не оспорва експертните и професионалните му качества. Мотив за смяната му се посочва "забавен темпоритъм на реформите в социалната сфера", но това не е по причина на министъра, каза Адемов и даде множество примери за опити на Петков за реформа, които са били спирани по една или друга причина. Адемов добави, че Петков не е срещнал нужната подкрепа на колегите си в Министерския съвет. "Смяната на принципа "Стани да седна" няма да реши проблемите, Сачева ще завари същите проблеми и към тях скоро ще бъдат добавени и още други тежки проблеми в социалната сфера", допълни Адемов и заяви, че с тези аргументи ДПС няма да подкрепи избирането на нов социален министър.

Валери Симеонов - министърът ще изпълнява коалиционната програма, ние сме гарант

Лидерът на Националният фронт за спасение на България Валери Симеонов отбеляза, че в коалиционното правителство постът на социален министър е в квотата на ГЕРБ. "Защо е тази истерия, негативизъм, това отрицание. Министърът е представител на този кабинет и е длъжен да изпълнява програмата за управление. Тя няма чак такива възможности за мащабни вселенски злодийства като Дарт Вейдър", обяви Симеонов.

Той попита защо трябва предварително да се мисли, че Сачева няма да си свърши работата. "Не съм й следил изказвания, изявления и прочее, тя ще бъде министър и ще спазва задължителни изисквания, заложени в програмата, решенията от политическата коалиция, която представляваме и ние", отбеляза лидерът на НФСБ. И обяви, че "никакви залитания няма да има", а обединените патриоти били гаранция за това и променяли България.

В края на изказването си, Симеонов отбеляза, че бащата на Деница Сачева е написал книга, в която се твърди, че българите в основата на човешката цивилизация и призова: "Да дадем повече доверие на бъдещия министър. Няма как такъв баща да не е възпитал дъщеря в дух на патриотизма".

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" пък отбеляза, че подкрепата им за Сачева е напълно осъзната и осмислена, като идва след среща и задълбочен разговор с нея. По време на разговор на бъдещият министър са били поставени редица въпроси "без този патос" от пленарната зала, но достатъчно отговорно. По димуте на Веселинов, Сачева се е вслушала в притесненията около новите правила в Закона за социалните услуги и засега има разбиране, че те трябва да бъдат отложени, да има дебат с противниците, да се изяснят текстовете и да бъдат ремонтирани.

Корнелия Нинова - къде са мотивите за смяната

Лидерът на левицата Корнелия Нинова попита къде в проекта за решение са посочени мотивите за смяната на Бисер Петков. И отбеляза, че такива всъщност няма. В същото време смяната е представена като сигурна, още преди да се произнесе парламентът, тъй като е било пуснато и прессъобщение, че днес на обед Бисер Петков ще предаде поста на Сачева.

Нинова посочи още, че никой от ГЕРБ не взима думата и помоли поне някой от управляващата партия да даде мотиви защо Бисер Петков не може да изпълнява досегашната си дейност. "Опитвате се да горите бушони, да отпушвате напрежение, за да не стигне до първия", допълни Нинова.

Тя също заяви, че по време на Сачева като зам.-министър на образованието се въвежда "джендър-идеология" в училищата и се подменят учебните програми по история.

Сачева: Осъзнавам мащаба на отговорността

В края на изказванията, Деница Сачева взе думата и обяви, че осъзнава "мащаба на отговорността", която поема. Допълни, че социалната политика е комплексна политика, която задължително изисква познания в секторите на здравеопазване, образование, финанси. "В значителна част от тези сектори имам личен опит - практически, управленски, административен", допълни тя.

Сачева обяви, че е изненадана от задълбочените познания по нейната биография, излагани от депутати от парламентарната трибуна и допълни, че това са неща, "основно събирани в интернет търсачките".

В отговор на критики, че тя е в основата на въвеждане на спорна анкета за сексуално ограмотяване на децата в училище, Деница Сачева заяви, че тази анкета е въведена пет години преди тя да е зам.-министър на образованието и е още от времето на министъра на БСП Анелия Клисарова.

"Джендър-идеологията не е въвеждана в българското образование, не е подкрепяна от нито един член на ГЕРБ в кабинета", допълни Сачева. "Твърдо вярвам, че полът се определя биологично", допълни новият социален министър.

За Истанбулската конвенция Деница Сачева отбеляза, че има решение на Конституционния съд и по тази тема няма какво да коментира, а изпълнителната власт изпълнява решението. По въпроса за закона за социалните услуги гарантира "диалог с всички заинтересовани страни".

Напрежение в сектора

Първите задачи на Сачева явно ще са да успокои напрежението в социалната сфера.

Синдикати протестират срещу плановете на управляващите за промени в политиката по изплащане на болничните. Повод за недоволството стана предложението от 1 януари първият ден от болничния да не се плаща, т.е. да е за сметка на работещите. Премиерът Борисов вече разпореди проектът да бъде оттеглен и социалното министерство обмисля нови идеи за ограничаване на фалшивите болнични, а социалният министър увери, че при тях хората няма да бъдат ощетени, а ще се търсят решения за по-строги мерки срещу злоупотребяващите. Напрежение се появи и заради коментарите, че сумите, натрупани в задължителните частни пенсионни фондове, могат да се окажат недостатъчни и хората да вземат по-малки пенсии, отколкото ако се осигуряват само в Националния осигурителен институт.

Недоволство има и от страна на социалните работници в страната, които настояват за увеличение на заплатите им с 40 процентни пункта. Средната заплата в сектора е близо 800 лева, а основната – на социалните работници без професионален опит, е 650 лева. От дни те протестират символично, а на 27 ноември излязоха и в предупредителна стачка, но от изказване на министъра се разбра, че няма как те да получат исканото увеличение.

Периодични протести има и заради оттеглената Стратегия за детето. Противниците ѝ все още излизат по улиците, за да заявят недоволство срещу текстове от документа, приети в закони, които ще влязат в сила от догодина. В тази връзка от "Атака" вече внесоха проект за отмяна на Закона за социалните услуги, а Светият синод се обяви срещу текстове в него.

Коя е Деница Сачева

От 2017 г. до сега Деница Сачева е заместник-министър на образованието. В образователното министерство Сачева отговаря за приобщаващото образование – за децата със специални образователни потребности, със заложби, както и за деца от социално слаби семейства.

Специалист по връзки с обществеността, дългогодишен активист в неправителствения сектор, на два пъти кандидат за депутат от десницата, бивш член на здравната каса от първите години на създаването й, участвала в разработването на някои от първите стратегически документи за реформи в здравеопазването по времето на министър Илко Семерджиев (1999 - 2001 г.), зам.-министър в социалното и в образователното министерство по времето на правителства на ГЕРБ. Това донякъде описва дейността в последните около 20 години на Деница Сачева.

Дневник