Номинираният за председател на антикорупционната комисия и настоящ главен прокурор Сотир Цацаров обеща пред депутатите в парламента да гарантира "абсолютно равно третиране на всички медии" и "постоянен равен достъп" до информация, ако оглави комисията. Той подчерта, че като читател не харесвал всички медии и никой не можел да му казва дали да харесва някои издания или не. Като шеф на комисията обаче щял да дава равен достъп до информация на всички.

Само минути след като увери депутатите в намеренията си, на излизане от залата, където бе изслушан, Цацаров отказа на всички медии да коментира каквото и да било с обяснението – от уважение към процедурата и позицията си на номиниран за председател.

Очаква се до седмица парламентът да избере председател. Освен Цацаров за поста е номиниран и Симеон Найденов от "Воля". Антикорупционната комисия е без титулярен председател от 31 юли 2019 г, след като Пламен Георгиев подаде оставка след продължителен отпуск и скандала с имота му. С правителствено решение той стана консул на България във Валенсия.

В отговор на въпрос на депутати как ще събуди антикорупционната комисия и на какво се дължи лошия имидж на институцията, Цацаров посочи няколко причини – както дейността на самата комисия, така и заради обвиняеми и кръгове, които в момента атакували и избора на нов главен прокурор.

Цацаров бе помолен да отговори на един от въпросите на Инициатива "Правосъдие за всеки" - дали ще обръща внимание на медиите, които "недолюбва", сред които бяха изборени "Биволъ", "Свободна Европа", Mediapool, "Клуб Z" и други.

"Аз чета много и в битността ми на читател имам право да избирам какво да чета, какво да харесвам и какво да не харесвам", подчерта Цацаров и допълни, че никой не може да му казва коя медия да харесва. После допълни, че мониторингът на КПКОНПИ за сигналите за корупция ще обхваща всички медии.

85% от институциите поглъщат много, а не дават нищо

Според главния прокурор 85% от държавните институции поглъщат много, но не дават нищо. Становището беше изразено в отговор на въпрос на Инициатива "Правосъдие за всеки", зададен от Борис Ячев - какво показва анализът между съотношението на ресурсите, които комисията поглъща и дейността, която извършва.

Според главния прокурор неправилен е подходът да се мери един държавен орган какво "поглъща" и какво "дава". "Това не е търговска компания. Въпросът е некоректен", заяви Цацаров и обясни, че гледано по този начин, 85% от държавните органи в страната поглъщат много, а не дават нищо.

Кристина Сидорова от БСП поиска отговор на въпроса "кой приспа антикорупционната комисия" и как Цацаров смята да я събуди. Според него тя трябва да бъде събудена, не защото е неефективана изначално, а защото е останала без ръководство и е изпаднала "в състояние на административно замиране".

Цацаров отказа да коментира споровете дали президентът или Народното събрание трябва да избират председател на антикорупционната комисия. Според него обаче не е нормално парламентът да предлага шеф на комисията, а същевременно членовете да бъдат предлагани на парламента от председателя.

На въпрос как ще се разграничи от политическите партии, издигнали неговата кандидатура, главният прокурор отговори кратко и ясно: "Подписал съм декларация за политически неутралитет".

Главният прокурор бе подкрепен с декларации от Асоциацията на прокурорите в България. УниБИТ, УНСС, Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" и Института за държавата и правото към БАН.

Дневник