Мостът над река Джерман при 62-ри километър на магистрала "Струма", пострадал при пожар на 13 август, днес е отворен за движение, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Това става близо месец по-рано от предвиденото.

През лятото пожарът, предизвикан от леснозапалими материали, складирани неправомерно в сервитута на съоръжението, нанесе конструктивни повреди на моста. При ремонта са възстановени засегнатите от пожара 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди.

За да се укрепи конструкцията на съоръжението, е отстранен до здраво компрометираният от високата температура бетон на засегнатите стълбове и е положен пръскан бетон. Изградени са нови бетонови кожуси на пострадалите елементи. Ремонтирани са отводнителите и засегнатите лагери, подменена е дилатационната фуга на моста. Възстановени са тротоарни блокове, отбелязват от АПИ.

Всички дейности са изпълнени от "ГБС– Инфраструктурно строителство"АД, като са стрували близо 1,8 млн. лв. с ДДС. Веднага след пожара АПИ внесе сигнал в Районната прокуратура – Дупница срещу собственика на предприятието "Феникс Дупница" ООД, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. Сега агенцията ще предяви иск към него за възстановяване на сумите, вложени в ремонта на съоръжението.

Пожарът предизвика проверки на всички по-големи мостове по пътищата, като под тях бяха открити битови и строителни отпадъци, гуми, складиране на сено и заграждения за отглеждане на животни. АПИ е собственик на земята под съоръженията, а нерегламентирано използване беше установено при 120 от проверени общо 3808 обекта.

Санкцията за нарушителите - физически лица, е от 200 до 500 лв., а за юридическите - от 1000 до 3000 лв. Там, където нарушителите не може да бъдат открити, отпадъците ще бъдат разчистени за сметка на бюджета.

Дневник