На 5 декември от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ шуменската Симфониета ще представи на почитателите си концерт под палката на Максим Ешкенази, един от съвременното поколение млади диригенти. Въпреки активната си творческа дейност в Калифорния, Максим Ешкенази е добре познат и в родината си като основател на образователната програма „Фортисимо“.

На шуменската музикална сцена ще дебютира Клер Бразо – първи обой в Камерния оркестър на Лос Анджелис. В програмата на събитието са включени Увертюрата към операта „Сватбата на Фигаро“ и Концерта за обой и оркестър в до мажор от Моцарт, а също и Петата симфония от Франц Шуберт.

Максим Ешкенази е описван като „енергичен и интелигентен” музикант, който дирижира с „пълна увереност и проницателност”. Вестник „Лос Анжелис Таймс” го нарича „харизматичен и вълнуващ”. Той е единственият в семейството цигулари Ешкенази-Пантелееви, който решава да провери колко тежи диригентската палка. Брат му Хари, баща му Хари-старши и братовчедите му Мартин и Веско Пантелееви са успешни виртуози на цигулката.

От 2008 г. Максим Ешкенази е втори диригент на Оркестър Pacific Symphony и музикален директор и диригент на Колбърнския камерен оркестър и на Колбърнския симфоничен оркестър в Лос Анджелис.

Американката Клер Бразо е утвърден солист и камерен музикант. С богат репертоар, който се простира от барока до съвременната музика, тя има зад гърба си много концерти, както като изпълнител, така и като куратор. Нейният обой може да се чуе и в няколко филмови и телевизионни саундтрака.

Завършила е Консерваторията на Боб Коул към Калифорнийския държавен университет, специализирала в Музикалната академия в Колбърн, Бард Колидж и в Рим, член на младежкия оркестър към Лосанджелиската филхармония. Участвала на фестивали в Норфок, Йейл, Аспен и Люцерн.

ШУМ.БГ