Хърватия, която от 1 януари застава начело на Съвета на ЕС, се е наложило днес неочаквано да поеме ръководството на заседанията на институцията. Това съобщи говорител на финландското председателство, цитиран от БТА.

По неговите думи причина са политическите събития в Хелзинки. Преди няколко часа правителството на Финландия подаде оставка заради стачка, започнала от пощите и обхванала допълнителни области на икономиката.

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо прие оставката, но призова правителството да продължи работа в качеството на служебен кабинет. Правителствената коалиция в Хелзинки се разпадна заради спорове как е било правилно да се подходи в условията на стачка.

Ани Рине встъпи в длъжност през юни, но през последните няколко дни беше подложен на критики заради реакцията на правителството на кризата с националната пощенска служба, чиито служители стачкуваха две седмици миналия месец.

Решението на Рине води до оставка на кабинета, съставен от Финландската социалдемократическа партия, партията "Финландски център", Съюза на Зелените, Съюза на левицата и Шведската народна партия.

Управляващата коалиция поиска от премиера да обясни изявленията и действията на правителството. Партията "Финландски център" обаче определи обясненията като неприемливи и вчера оттегли доверието си от Рине, принуждавайки го или да подаде оставка, или да се изправи пред вот на недоверие в парламента.

"Всички партии от правителството продължават да държат на основите (на коалицията) и на правителствената програма. Ако фактът, че аз съм премиер излага тази програма на опасност, е по-добре да се оттегля", подчерта Рине, цитиран от "Франс прес".

Финландският президент помоли премиера да остане на поста до съставянето на ново правителство. Очаква се парламентът да избере нов премиер, но това може да отнеме дни или дори седмици.

По-рано в профила в "Туитър" на финландското европредседателство беше съобщено, че днешният Съвет по телекомуникации ще се ръководи от Хърватия и заради политическата ситуация във Финландия министър Сана Марин ще се върне в Хелзинки. Марин, на 34 години, е смятана за фаворит за приемник на Рине.

Дневник