Президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас се оттегли от поста си, подавайки оставка в понеделник. Ходът му е продиктуван от желанието да се кандидатира за преизбиране.

Той ръководи организацията от 2013 г., когато замени на поста Хосе Луис Астиасаран. Настоящият мандат на Тебас трябва да изтече през октомври 2020 г.

"Реших да се откажа от ролята си на президент, така че да започне нов избирателен процес, който смятам да проведа, и се надявам да получа подкрепа, за да остана още четири години", съобщи Тебас в "Туитър".

Президентът на Ла Лига мотивира решението си с факта, че края на мандата през 2020 г. и изборите ще бъдат прекалено близко до провеждането на новия търг за телевизионните права на испанския шампионат. Според 57-годишния Тебас ситуацията в Ла Лига има отношение и към проведените парламентарни избори в Испания.

"В страната започва нов политически мандат, а също така в Европейския парламент ще бъдат предложени закони, които засягат нашата организация и интересите ни. Смятам, че не е добре за Ла Лига всичко това да се случва при изтичащ мандат, трябва да имаме дългосрочна стратегия и сигурност от поне четири години", каза още Тебас.

Очаква се изборите за президент да бъдат проведени в следващите седмици. През ноември Тебас вече обяви, че очаква през следващата година приходите от телевизионни права да достигнат 2 млрд. евро. Президентът на Ла Лига си постави за цел да настигне по приходи английският шампионат.

Дневник