Мащабна схема за източване на Националния осигурителен институт (НОИ) чрез фалшиви удостоверения за пенсиониране и щети от 3 млн. лв. за бюджета разкриха Икономическа полиция и Районната прокуратура в Пловдив.

Схемата е действала от 2016 г. досега и според разследващите е проста, но изключително ефикасна. Измамата е замислена и осъществена от 62-годишна бивша служителка на НОИ, напуснала системата през 2009 г. и оттогава развивала частна практика.

Съучастници са били нейната дъщеря и мъжът, с когото живеела на семейни начала, съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, цитиран от БНР. По думите му по време на разследването има възможност да се установи, че щетите са много повече.

Жената се представяла за професионален консултант по изготвяне на пълна документация за пенсиониране. Набрала доста клиенти, на които не им достигал осигурителен стаж и давали на ръка големи суми, за да придобият необходимите "точки" за пенсия.

Мнимият професионален консултант обещавал пълно обслужване. Вместо това обаче тя задържала парите за себе си, а чрез фалшифицирани пенсионни бланки и печати на отдавна прекратили дейност фирми съставяла документите с образец УП-30, уж доказващи липсващия трудов стаж.

Подправяни са и много трудови книжки, обясниха разследващите. Някои от клиентите й наистина започнали да получават пенсии, но повечето чакали напразно. Случаят е разплетен след множество жалби на такива хора до прокуратурата и НОИ, откъдето заедно с Националната агенция за приходите постепенно установили измамата. До момента има доказателства за 18 пострадали, но броят им ще се увеличи многократно, прогнозира районният прокурор.

Преди да напусне НОИ преди десет години, жената е успяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите. Те са открити при обиска в мазето й по време на ареста вчера. Ако бъде осъдена за измама в големи размери, законът предвижда наказание от 1 до 8 г. затвор.

Дневник