Няма да има изключение и за всички лекарства фармакомпаниите ще трябва да продължат да дават отстъпки на здравната каса, ако искат доставяното от тях лекарство да бъде включено в позитивния лекарствен списък и съответно да бъде плащано с обществени средства. Това решиха изненадващо депутатите при гласуването и одобрението на бюджета на здравната каса за догодина на второ четене.

По предложение на ГЕРБ в последния момент от текстовете отпаднаха одобрените на първо четене разпоредби, внесени от здравното министерство и одобрени както от касата, така и от Министерския съвет, според които за някои видове лекарства, смятани за базова терапия за онкологични и онкохематологични терапии и други редки заболявания, фармакомпаниите нямаше да дължат финансови отстъпки на касата. Списъкът на лекарствата, за които нямаше да се изискват отстъпки, трябваше да бъде определян от надзорния съвет на здравната каса.

След исканите от ГЕРБ и приети промени остава правилото за всички лекарства, плащани от публичните средства, да се предоставят отстъпки от производителите или доставчиците.

Първоначалната идея за въвеждане на изключенията от правилото за отстъпки беше, че все повече компании изтеглят лекарствата си от пазара, тъй като българският пазар е малък, а с даваните отстъпки цените на лекарствата им падат. В същото време компаниите трябва да съобразяват цените си в цяла Европа с най-ниските цени и така губят печалби и от чуждестранния пазар. Така за тях става нерентабилно да продават в България.

За да се предотврати излизането от пазара на определени лекарства, първоначално управляващите планираха за някои от медикаментите, утвърдени по списък от здравната каса, да не се дават отстъпки и касата да покрива цялата сума на компаниите. Днес обаче от ГЕРБ заявиха, че така ще се създаде неравнопоставеност на едни компании и лекарства спрямо други и се отваря вратата за корупция и нерегламентирани практики. Не били ясни и критериите, нито имало все още списък на евентуалните лекарства, за които се предполага да няма отстъпки и това още повече създавало притеснения.

По време на дебатите по промяната от опозицията от БСП и ДПС заявиха, че така се създава опасност от пазара да бъдат изтеглени жизненоважни и базови лекарства и да се принудят пациентите да обикалят по съседни страни, за да си купуват от джоба медикаментите. Или да се натоварят болниците с тези разходи.

Председателят на здравната комисия и ръководител на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова отговори, че обратното предложение и запазване на текста би означавало "ние тук Народното събрание да подпишем празен чек за около 100 млн. за надзорния съвет на касата". "Отговорността ни е да държим за прозрачно харчене на касата", каза още Дариткова. Тя допълни, че механизмът за отстъпки трябва да важи за всички по еднакъв начин, а отговорност на надзорния съвет и на ръководството на касата е как да не бъдат допуснати дефицити на медикаменти.

След промяната депутатите преразпределиха и сумата, предвидена за плащане на лекарства без отстъпки, която беше планирана на 99.9 млн. лв. Така 31.9 млн. лв. ще останат за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии при болнично лечение. 68 млн. лв ще са за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специализирани медицински грижи и за домашно лечение на територията на страната.

Повече пари общопрактикуващите лекари и специалистите

Депутатите одобриха общо 4,7 млрд. лв. за разходите и трансферите по бюджета на НЗОК за догодина. С промени между първо и второ четене депутатите приеха да бъдат увеличени с 6 млн. лв. парите за общопрактикуващите лекари над одобрените на първо четене 244 млн. лв. Допълнителни 3 млн. лв. ще има и за специалистите от доболничната помощ и още 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

Традиционно от опозицията критикуваха, че с бюджета не се предлагат никакви реформи и промени, а само има частично увеличение на средствата, които обаче ще потънат в нереформираната система. За пореден път бяха посочени дългогодишни проблеми като голям дял (около 50 на сто) на плащанията от джоба на пациентите, много повече хоспитализации в сравнение с европейските практики и липса на нужната качествена доболнична помощ, скрининг и профилактика, за да не се стига толкова често до прием в болница.

С бюджета на касата за догодина депутатите свалиха частично мораториума върху откриване на нови медицински и амбулаторни процедури или работа по нови клинични пътеки от болниците. Те вече ще могат да работят и по нови дейности извън тези, за които са били финансирани от касата досега, стига да се вписват в общия бюджет, определен за тях от касата.

Народното събрание реши още, че започналото лечение на онкологични и онкохемалогични заболявания преди навършване на 18-годишна възраст ще продължи да се плаща от касата до приключването му.

Дневник