мигриралият през 1975 г. от тогавашна Чехословакия във Франция писател Милан Кундера вече е гражданин на Чехия. Тези дни посланикът на страната в Париж е връчил документа за самоличност на автора на "Непосилната лекота на битието", се вижда от сайта на посолството.

Кундера, чиито книги се нареждат сред най-утвърдените творби на художествената литература през 20-и век, е изключен от комунистическата партия заради "антикомунистически действия" през 1950 г. Властите го обявяват за враг и в крайна сметка той успява да избяга от Чехословакия през 1975 г. През 1979 г. правителството му отнема и гражданството и две години по-късно той получава такова във Франция. Книгите му - от "Непосилната лекота на битието" до "Книга за смеха и забравата" - са забранени в родината му до края на 80-те години.

"Най-изтъкнатият чешки писател отново е гражданин на страната, в която е роден и на чийто език е написал най-забележителните си творби. Честито!" се казва в сайта на посолството.

Преди година чешкият премиер Андрей Бабиш предложи да възстанови гражданството на писателя. Двамата се срещнаха в Париж на честванията по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.

През април тази година Кундера навърши 90 г. 

Дневник