Доказателствата за отстраняване на президента Доналд Тръмп от власт са "множество", а той непрекъснато е възпрепятствал разследвавето на Конгреса и е е поставил личните си политически интереси "над националните интереси на Съединените щати". Това се казва в първия важен междинен доклад от поцедурата за импийчмънт на Тръмп, представен днес от Комисията по разузнаването към Камарата на представителите на САЩ.

Целта на този текст е да обобщи какви са дотук основанията за отстраняване на президента от поста му. Той продължава да напада разследването като го нарича "лов на вещици", а днес го нарече и "много непатриотично".

Комисията по разузнаването може да гласува по-късно днес за одобряване или отхвърляне на заключенията. След това той ще бъде предаден на Комисията по правните въпроси към долната камара на Конгреса. Тя ще започне собствено разследване в сряда малко преди Тръмп да се прибере във Вашингтон от срещата на върха на НАТО в Лондон. Белият дом обяви, че президентът или негови представители няма да присъстват на тези изслушвания, тъй като ги смятат за "нечестни" и участието им само щяло да легитимира незаконни действия.

В крайна сметка въпросът ще стигне до пленарна зала, в която всеки конгресмен трябва да гласува за или против отстраняването на президента от власт. Най-вероятно доминираната от демократите Камара на представителите ще реши Тръмп да бъде премахнат от Белия дом. Но след това въпросът отива в доминираният от републиканците Сенат, а само и единствено там се решава бъдещето на президента.

В него се казва още, че е бил "разкрит продължаващ месеци наред опит на президента Тръмп да използва властта си, за да предизвика чуждестранна намеса в негова полза за изборите през 2020 г."

Президентът е използвал "схема, саботираща американската външна политика спряво Украйна и е отслабил националната ни сигурност за сметка на две политически мотивирани разследвания, които да помогнат на кампанията за преизбирането му".

В доклада, заемащ 300 страници, се казва още, че "президентът е изискал от новоизбрания украински президент Володимир Зеленски публично да обяви разследване на политически противник, от който вероятно се е страхувал най-много - бившият вицепрезидент Джо Байдън, както и повтаря дискредитираната теория, че Украйна, а не Русия, се е месила в президентските избори пред 2016 г."

Демократите, които започнаха процедура по импийчмънт пред септември, обвиняват Тръмп и за "безпрецедентни" опити да възпрепятства разследването, вклюително като отказва да предостави документи и свидетелски показания на своите ключови съветници, неуспешни опити за блокиране на правителствени лица от кариерата да свидетелстват и като оказва натиск над свидетели"

"Доналд Тръмп е първият президент в историята на САЩ, който се опитва данъплно да възпрепятства разследването за отстраняване от поста ми, започнато от Камарата на представителите."

Днувнек