Европейската комисия е установила, че Чехия трябва да върне европейски субсидии в размер от стотици милиони крони, тъй като премиерът Андрей Бабиш не се е отделил достатъчно от работата на компаниите, които са получавали финансирането, предаде "Ройтерс". Агенцията се позовава на чешки информационни сайтове.

Установените от Комисията факти поставят в конфликт с Брюксел още един лидер на държава от Централна Европа, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА. Решението на Комисията ще се отрази неблагоприятно и на конгломерата "Агроферт", изграждан от Андрей Бабиш в продължение на повече от две десетилетия.

През 2017 г. Бабиш предостави управлението на холдинга на доверителни фондове, за да избегне конфликт на интереси. Сделката с доверителните фондове обаче не е била достатъчна за постигането на тази цел, предадоха чешките информационни сайтове, позоваващи се на все още непубликувания краен доклад на Европейската комисия от разследването срещу Бабиш за конфликт на интереси. 

"Андрей Бабиш все още е собственикът по същество на холдинга "Агроферт", а от февруари 2017 г. - и двата доверителни фонда, които директно го контролират и имат непосредствен икономически интерес от успешната му работа", се казва в доклада на Европейската комисия, цитиран от вестника "Деник Н" (Denik N).

Сайтът neolivni.cz и сп. "Респект" (Respekt) също съобщиха за данните от финалния доклад на Комисията и опасността от връщането на субсидиите.

Според предварителните заключения от разследването на комисията, изтекли в медиите през юни, компанията "Агроферт" е получила европейски субсидии в размер от 451 милиона крони (около 35 милиона лева) при условията на конфликт на интереси. Според чешките медии данните от финалния доклад на комисията потвърждават предварителните заключения. Агенция "Ройтерс" все още не е установила по независим начин достоверността на информацията.

В петък Европейската комисия заяви, че е изпратила резултатите от проверката на чешките власти, но че съдържанието е конфиденциално, защото процедурата по одит не е завършила.

Министърът по развитието Клара Досталова, чието министерство отговаря за работата по случая, отказа да публикува доклада, заявявайки, че Брюксел го смята за конфиденциален. Тя обясни, че правителството може да оспори резултатите. "Ако не сме съгласни с нещо защото ние защитаваме интересите на Чешката република, не виждам причина да не се защитаваме до последния си дъх", посочи Досталова.

Говорител на "Агроферт" каза, че компанията не е видяла от проверката на еврокомисията.

Европейското разследване беше една от причините за протестите на стотици хиляди чехи срещу Бабиш през пролетта и есента тази година, най-големите от края на комунистическото управление преди 30 години.

Дневник