Областният управител на Перник Ирена Соколова беше освободена от поста на днешното заседание на кабинета. Гласуването стана в началото на заседанието, още докато на него присъстваха журналисти.

Причина е водната криза в Перник, довело до въвеждане на режим на 18 ноември. Оттогава в града има вода пет часа сутрин и пет следобед. Новият областен управител е Емил Костадинов.

Ирена Соколова е областен управител на Перник от зимата на 2014 година, като през пролетта на 2017 година е избрана отново на поста. Като областен управител Соколова е ръководител на местната "Асоциация по ВиК", контролираща работата на "ВиК - Перник".

В правомощията на асоциацията е и налагане на санкции, когато възложените задачи не са изпълнени. От отговор на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов до омбудсмана Диляна Ковачева се разбира, че още през 2017 година "ВиК - Перник" не е изпълнило заложения бизнес план, в частта му за намаляване на загубите на вода, но санкции не са последвали.

В същото време загубата на вода, която в Перник достига 75%, е сочена за една от причините за водния режим. Причина за смяната вероятно са и протестите на жителите на града през миналата седмица, на които беше поискана оставката на Соколова. Тя от своя страна демонстрира активност, като обяви, че проверки са открили неправомерно отклоняване на огромни водни количества от водосборния район на язовир "Студена" и вече са набелязани мерки за запълването му.

До момента заради водната криза в града единственият друг наказан е ръководителят на "ВиК - Перник" Иван Витанов, който е в процес на отстраняване. Официално той ще бъде сменен на 9 декември, за когато е насрочено общо събрание на дружеството.

Виновни търси и прокуратурата, която започна проверки за експлоатацията на язовир "Студена" и за действията на администрацията в Перник и местното ВиК дружество заради водната криза. Към нея отношение могат да имат също длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите, което всеки месец посочва колко вода може да се черпи от язовира, както и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството - принципал на "ВиК - Перник".

За момента е известно, че в края на лятото и началото на есента, когато нивото на "Студена" е било ниско и е продължавало да пада, чак до октомври, не е намалено разрешеното количество и то е останало 2.32 млн кубика месечно, колкото при почти пълен язовир. Нещо повече - останало е и разрешението за "Стомана индъстри" и "Топлофикация – Перник" да ползват за работата си питейна вода, въпреки че имат алтернативни водоизточници за промишлени нужди.

Цели десет дни след като Перник вече беше на режим, от МОСВ съобщиха, че се ограничава използването на вода от важните за питейно-битово водоснабдяване язовири, чийто наличен обем е под 50%. "Студена" е бил в това състояние още в края на лятото.

Актуалната ситуация с водата

В началото на заседанието премиерът поиска информация за актуалната ситуация около водата на Перник. Министърът на екологията Нено Димов докладва, че е спряно прехвърлянето на вода към Радомир, което наред с другите взети мерки е довело до ситуация, при която приходът е по-голям от разхода.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова уточни, че вече се прехвърля вода от Владайския канал към язовир "Студена". Тя допълни, че днес на експертен съвет в министерство на екологията ще се обсъждат два варианта за осигуряване на допълнителни количества вода - нови сондажи и използване на вода от карстови пещери. "Ако се прецени, че предложенията са удачни, ще направим доклад с искане за средства за реализацията им", допълни Аврамова.

Дневник