Ръководителят на мисията на Европейския съюз в Малта призова премиера на страната незабавно да подаде оставка на фона на гнева, породен от действията му във връзка с разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, предаде "Гардиън".

Холандският евродепутат либерал Софи инт Велт, която ръководи спешната мисия за установяване на факти на Европейския парламент в Малта, каза, че не е била успокоена след срещата си с премиера Джоузеф Мускат и неговия правосъден министър Оуен Боничи.

"Мисля, че всеки признава, включително и премиерът, че той допусна някои много сериозни грешки в преценката и бих казала, че оставането му по-дълго от необходимото е друга грешка в преценката", заяви тя пред репортери във Валета. По думите ѝ доверието между ЕС и Малта е било сериозно увредено и Мускат е направил твърде малко, за да успокои тревогите.

Основната опозиционна партия заяви в понеделник, че ще бойкотира парламента, докато Мускат не се оттегли. Малка група протестиращи замерваха с яйца и отправиха обиди към Мускат и Боничи при пристигането им в централата на правителството за среща във вторник.

"ЕС трябва да окаже натиск върху него да се оттегли", настоя сестрата на Каруана Галиция Манди Малиа. "(Йорген) Фенек не е действал сам", допълни тя, имайки предвид бизнесмена, на когото беше повдигнато обвинение в съучастие в убийството на журналистката през 2017 г.

Един от синовете на убитата журналистка, Матю Каруана Галиция, описа отговора на ЕС на скандала като "огромно разочарование", въпреки че насочи критиките си към Европейската комисия, която е отговорна за спазването на европейското право, а не към евродепутатите. "Имаше натиск от Европейския парламент, но отговорът от Европейския съюз беше безнадежден", каза той пред "Гардиън".

На пресконференция в последния си ден на поста председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отказа да коментира ситуацията в Малта, казвайки, че не разполага с подробностите. Юнкер допълни, че е "силно обезпокоен" за върховенството на закона в повече от една държави членки, без да уточни.

Матю Каруана Галиция посочи това като пример за "безобразния" подход на комисията към Малта и добави, че очаква повече от наследника на Юнкер, Урсула фон дер Лайен, която встъпи в длъжност в неделя.

Мускат обеща да подаде оставка в средата на януари, за да даде време на Лейбъристката партия да избере нов лидер. Семейството на Каруана Галиция призова за разследване на ролята на премиера след твърденията на следователи, че има връзки между неговия бивш началник на кабинета Кийт Скембри, подал оставка миналата седмица, и Фенек.

Конрад Мици, който беше обвиняван в корупция от Каруана Галиция, също се оттегли от поста си като министър на туризма миналата седмица.

ШУМ.БГ