Кабинетът одобри допълнителни разходи в размер на 16 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. за осигуряване летателната годност на самолети МиГ-29, съобщи правителствената информационна служба. В началото на заседанието днес премиерът Бойко Борисов уточни, че с парите ще се подменят двигателите на 8 самолета и ще се гарантира тяхното ползване до пристигане на първите нови F-16.

В аргументите за отпускане на парите се посочва, че така ще се създадат необходимите условия Военновъздушните сили да поддържат способности за контрол на въздухоплаването и гарантиране на въздушния суверенитет на страната. Необходимите средства за изпълнението на проекта са за сметка на предвидените за целта разходи по централния бюджет за 2019 г.

16-те милиона са част от плащане по рамково споразумение с руската AO "РСК "МиГ". То е за следващите четири години, като ремонтите ще се правят в България, с части, купени от Русия.

Преди година кабинетът одобри да бъдат похарчени до 97.5 млн. лева за ремонтите на осем самолета МиГ-29. Освен това разреши и да се дадат до 45.7 млн. лв. за сключване на договори за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 по споменатото рамково споразумение.

Към момента България разполага с общо 15 български многоцелеви изтребителя МиГ-29, като амбицията на МО е в следващите до шест години всички те да летят.

Отделно 100 млн. лева бяха одобрени за ремонт на осем щурмови самолета Су-25. Те трябва да се обновят в Беларус в следващите четири години.

През ноември 2017 година министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че Полша е приключила ангажимента си по договора за осигуряване на логистична подкрепа за българските самолети МиГ-29 от 2015 година. По него бяха ремонтирани шест двигателя за изтребителите, като снабдените с тях машини вече се използват.

За удължаването на ресурса на моторите с по 350 летателни часа бяха платени общо 6.138 млн. евро, а гаранцията е 200 летателни часа. Заради договора с Полша през ноември 2016 година бившият военен министър Николай Ненчев беше обвинен за извършено престъпление по служба.

Договорът за доставката на първите осем самолети F-16 беше ратифициран от парламента на 26 юли, а на 8 август беше преведена цялата сума по сделката от 1.2 млрд. долара. Първите два нови изтребителя би трябвало да бъдат получени в средата на 2023 г., а още четири - до края на същата година. В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя.

Дневник