Чешкият главен прокурор реши, че премиерът Андрей Бабиш ще бъде допълнително разследван за измама при получаването на субсидии от Европейския съюз, преразглеждайки по този начин предишно решение за прекратяване на случая, предаде "Ройтерс".

Милиардерът бизнесмен Бабиш е разследван по подозрение, че незаконно е получил 2 милиона евро субсидии, за да построи конферентен център близо до Прага. Той многократно отрече да е извършил нещо нередно и отхвърли призивите да подаде оставка заради случая.

По-рано чешки информационни сайтове писаха, че Европейската комисия е установила, че Чехия трябва да върне европейски субсидии в размер от стотици милиони крони, тъй като премиерът не се е отделил достатъчно от работата на компаниите, които са получавали финансирането.

Установените от комисията факти поставят в конфликт с Брюксел още един лидер на държава от Централна Европа. Решението на комисията ще се отрази неблагоприятно и на конгломерата "Агроферт", изграждан от Андрей Бабиш в продължение на повече от две десетилетия.

През 2017 г. Бабиш предостави управлението на холдинга на доверителни фондове, за да избегне конфликт на интереси. Сделката с доверителните фондове обаче не е била достатъчна за постигането на тази цел, предадоха чешките информационни сайтове, позоваващи се на все още непубликувания краен доклад на Европейската комисия от разследването срещу Бабиш за конфликт на интереси.

"Андрей Бабиш все още е собственикът по същество на холдинга "Агроферт", а от февруари 2017 г. - и двата доверителни фонда, които директно го контролират и имат непосредствен икономически интерес от успешната му работа", се казва в доклада на Европейската комисия, цитиран от вестника "Деник Н" (Denik N).

Сайтът neolivni.cz и сп. "Респект" (Respekt) също съобщиха за данните от финалния доклад на комисията и опасността от връщането на субсидиите.

В петък Европейската комисия заяви, че е изпратила резултатите от проверката на чешките власти, но че съдържанието е конфиденциално, защото процедурата по одит не е завършила.

Дневник