България умишлено бави изграждането на газопровода "Турски поток" на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин.

В Сочи, където се среща със сръбския си колега Александър Вучич, Путин каза, че Русия може да намери начини да заобиколи България "през Южна Европа", ако е необходимо.

Часове по-рано Вучич обясни, че Сърбия почти е изградила своя участък от проекта, който се появи като алтернатива на недовършения "Южен поток". Путин потвърди, цитиран от ТАСС, че 81% от сръбския участък са изградени и че завършването е въпрос на "близките седмици".

По-рано тази година директорът на "Газпром" Алексей Милер потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа, и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива.


По време на разговора с Вучич Путин е добавил, че е постигната договореност със сръбския колега за създаване в Сърбия на подземни газови хранилища с капацитет до 2 млрд. куб. метра. "Убедени сме, че реализацията на тези мащабни енергийни проекти може забележително да подсили енергийната безопасност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа в цялост." Вучич вече е заявявал, че Сърбия няма да чака България да завърши своята част от трасето.

Дневник