Николай Банев остава за постоянно в ареста, защото все още има опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако е на свобода, а най-тежката мярка за неотклонение не пречи той да получава адекватно лечение в болница.

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) е окончателно, съобщи lex.bg. Банев поиска от магистратите да излезе от ареста с по-лека мярка за неотклонение, за да може да се лекува от тежко заболяване. Банев е под стража повече от година, а делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария започна преди две седмици.

Заключението на експертиза показва, че туморното заболяване, от което страда Банев, е доброкачествено и може да бъде премахнато. Заради това съдебният състав е преценил, че няма нужда от промяна на мярката.

Магистратите посочват, че Николай Банев е бил издирван и задържан във Франция, и припомнят, че е държал в килията си мобилен телефон, с който е водил разговори с чужденци, като е търсил възможности за убежище в Русия.

В мотивите си съдът посочва отново и че семейството разполага с финансови възможности, които би могло да използва, за да се укрие. Очаква се процесът да бъде продължителен, тъй като трябва да бъдат разпитани свидетели, да се изслушат експертизи, а делото се състои от 242 тома материали и други 9 класифицирани.

Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани в България след няколко седмици престой във Франция, където бях задържани на летището. Евгения Банева е на свобода срещу "подписка" по здравословни причини.

Семейство Баневи са обвинени, че са изпрали над 1 млрд. лева и присвоили общо 84 682 896 лева от "Полимери", "Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД. Те са подсъдими и за укрити данъци за над 4,3 млн. лева - задължения към НАП на "Полимери", "Елма" и "Партнърс комерс". Според прокуратурата престъпленията са вършени от престъпна група, в която е участвала и майката на Банев – Мария.

В края на ноември Апелативният съд в Бургас запорира имущество на семейството на обща стойност 141.8 млн. лв. Целта е да бъде обезпечен бъдещ иск на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) във връзка с повдигнати им обвинения.

Дневник