Депутатите приеха рамката на приходите и разходите в държавния бюджет за 2020 г. като отхвърлиха предложенията на БСП за вдигане на разходите с общо 4.5 млрд. лв. (по думите на финансовия министър - бел. а.) при започналите дискусии при второто четене на проекта. Заложените приходи са 28 млрд. лв.

Разчетените разходи са 14.4 млрд. лв., а трансферите са 12.2 млрд. лв. Вноската в бюджета на ЕС е 1.4 млрд. лв., което е със 115.3 млн. лв. повече от 2019 г.

Не бе прието предложението на БСП първи член от закона да се гласува накрая, за да може да се запишат подкрепени промени в приходната и разходната част. 

БСП: Повече пари за общините, без плосък данък

При гласуването депутатите отхвърлиха неподкрепените от водещата бюджетна комисия предложения на левицата за повече пари за спорт за децата и младежите, за създаването на фонд за развитие на Северозападна България, както и субсидии за общините, включително и сума за почистване на речните корита.

Още в началото депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че не може да се оцени ефективността на бюджетната политика на правителството, тъй като то няма такава. Според него е налице отказ от бюджетна политика и доказателство за това е продължаващото наличие на плосък данък. "няма значение бедни и богати, млади и стари, износители и вносители, данъкът е плосък", обяви той.

От името на партията си изрази несъгласие с твърде песимистичните прогнози на правителството за приходите, които са умишлено занижавани през последните 3 години, така че после в края на годината да се разпределя без санкцията на правителството натрупания изкуствен излишък.

С тези и още аргументи той мотивира предложенията на БСП да се въведе прогресивно подоходно облагане, което било господстваща система в Европейския съюз, с което ще се решат икономически и социални проблеми в страната. Освен това партията предлага диференцирана ставка на ДДС по примера на страни като Германия, Франция, Чехия и Унгария, където има по няколко ставки като най-ниските или нулеви са за групи лекарства, храни, книги, медицинско обслужване.

БСП призова и да се обвърже бюджета с икономическото развитие, обяви се против двукратното намаляване на капиталовите разходи и призова да се създаде инвестиционен фонд с 800 млн. лв., с които да се намалят регионалните различия.

Петър Кънев, БСП, обяви, че от години има неизпълнение на разходите, а не превишаване на приходите. Ние се събираме, трепем се три дена, разпределяме баницата и после разчитаме Сметната палата да проверява година-година и половина как е изпълнен законът за бюджета, когато вече поредният министър си е заминал и най-много да отнесе някоя глоба, обяви той и напомни, че е било изискване на ЕС да има комисия или подкомисия в Народното събрание, която да следи за изпълнението на бюджета.

Дългогодишният кмет на Смолян, а сега депутат от БСП Дора Янкова, коментира, че може би с повече стоене в управлението се губят сетивата за това как се развива България. Не искаме подаяния, разпределени на общините като звезден прах от правителството, заяви тя и така мотивира предложението на партията а се увеличат с 1 млрд. лв. парите за общините през 2020 г. Посочи, че няма как 19 800 км общински пътища да се оправят с 200 млн. лв. Посочи, че с малки изключения ГЕРБ насочва само европейски средства по регионите и затова БСП предлага такова драстично увеличение. БСП предлага то да дойде от отчисление от 2 % от приходите от данъка върху личните доходи. Системно като цяло не се изпълняват капиталовите разходи в страната. Изоставаме с магистралния пръстен, с бавни темпове въвеждаме тол системата, няма предвидени средства в някои региони за почистване на речните корита, посочи тя.

Няма излишък, има превишение на приходите над разходите

В отговор на атаките за разпределението по усмотрение на управляващите на излишъците в бюджета в края на всяка година финансовият министър Владислав Горанов представи данни за записаните в закона за бюджета за съответната година приходи и реално постигнатите. Според данните от 2016 г. насам преизпълнението на приходите над разходите реално е малко над 1% от прогнозата. В абсолютна стойност приходите са повече с 64 млн. лв., през 2017 г. - с 300 млн. лв. повече, през 2018 г. - с 300.6 млн. лв., а през 2019 г. се очаква превишението да е с 53.8 млн. лв., което е неизпълнение на заложеното в бюджета с 0.2%.

В нито един миг правителството не е нарушило закона за държавния бюджет, защото не е изхарчило за разлика от предишни години, когато имаше възможност в закона, нито 1 лев, нито една стотинка, нито една десета от стотинката от преизпълнението на приходите.

За 2020 г. бюджетът е планиран по същия консервативен начин, обяви Горанов. Той обяви, че по оценки на експертите от Министерството на финансите предложенията на БСП водят до 4.5 млрд. лв. повече разходи от предвидените, което означава почти 4.5% дефицит в бюджета. За пръв път от години той е разчетен да е балансиран, тоест разходите да са колкото приходите.

Не че нямат логика предложенията, но най-доброто изражение на политика на правителството е да се търси баланс между приоритетите, не може всичко да е приоритет, обяви финансовият министър и посочи, че няма такова нещо като преизпълнение на приходите, а има изпълнение.

Заседанието продължава.

Дневник