Унгария ще продължи да блокира членство на Украйна в НАТО, докато властите в Киев не възстановят правата, които унгарците там са имали преди приемането на езиковия закон от 2017 г. Това заяви външният министър Петер Сиярто пред националната информационна агенция МТИ.

Будапеща смята, че със закона са ощетени правата на етническите малцинства до образование на родния им език. В Украйна живеят около 150 000 унгарци и в кулоарите на срещата на НАТО край Лондон външният министър обясни, че не искат нищо ново за сънародниците в т.нар. Транскарпатия, а само възстановяване на предишното положение.

Унгария е отворена за консултация с Украйна по въпроса, напомня "Ройтерс". Езиковата тема е деликатна за украинците, тъй като част от тях смятат, че чрез руския език Москва продължава да поддържа наследството от времената на СССР и да изгражда у руски говорящи украински граждани идентичност, подкопаваща украинската.

Това предизвика през последните години кампания за налагане по-широката употреба на украинския език в държавни институции, училища, по телевизията и медиите.

Венецианската комисия - върховният правен авторитет в Европа, призова през 2017 г. страната да осигури достатъчно равнище на преподаване на официални езици в Европейския съюз, каквито са унгарският, румънският или българският. Властите трябва да осигурят и пропорционално преподаване на малцинствени езици редом с украинския, да позволят повече време за реформата, да извадят от нея частните училища и да започнат нов диалог с националните малцинства.

През октомври на пресконференция в централата на НАТО новият президент Володимир Зеленски заяви, че "Украйна се е съобразила с всички препоръки на Венецианската комисия за образователния закон".

Дневник