Американският президент Доналд Тръмп отмени заключителната си пресконференция на срещата на върха на НАТО в Лондон. Той заяви, че ще разговаря с още няколко лидери, взели участие в срещата на алианса, и ще се прибере във Вашингтон по-рано от планираното.
 

Американският лидер изтъкна, че вчера и днес вече детайлно е отговорил на въпроси от журналисти.

Ако Тръмп беше дал заключителната си пресконференция, имаше възможност да му бъдат задавани въпроси във връзка с разследването за импийчмънт, което продължава в комисията по правни въпроси на долната камара на Конгреса, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Освен това обаче, по-рано американският президент заяви, че канадският премиер Джъстин Трюдо е лицемерен, след като бяха разпространени кадри как му се подиграва по време на срещата на върха на НАТО в Лондон, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Той е двуличник", каза Тръмп в отговор на въпрос за изказването на Трюдо по негов адрес.

Кадри, заснети по време на приема, даден вчера в Бъкингамския дворец в чест на лидерите на страните от НАТО и излъчени по канадската телевизия Си Би Ес със субтитри, документират, както изглежда, че Еманюел Макрон, Джъстин Трюдо и Борис Джонсън се шегуват за сметка на Тръмп, предадоха световните агенции.

От кадрите се вижда как по време на оживен разговор, в който участват също холандският премиер Марк Рюте и британската принцеса Анна, Джонсън пита Макрон защо е закъснял за приема. Вместо Макрон Трюдо отговаря на въпроса и казва, че Макрон е закъснял, защото е трябвало да участва в продължила неочаквано дълго непланирана пресконференция заедно с Тръмп. Както и на предишната среща на върха и този път Тръмп пренебрегна протокола и използва публичните прояви със съюзнически лидери, за да отговаря на въпроси на представители на международните медии. По повод на продължилата 40 минути непланирана пресконференция на Тръмп, Трюдо с усмивка казва на кадрите, излъчени по канадската телевизия, че хората от екипа на Тръмп направо са зяпнали от изненада.

"Намирам го за много приятен човек, но истината е, че му казах директно, че не плаща два процента (за отбрана) и виждам, че не е много радостен по този повод. Той не плаща два процента, а трябва да плаща два процента. Канада има пари", каза Тръмп за Трюдо във връзка с темата за разходите за отбрана на страните членки на НАТО, които според американския президент трябва а са поне 2 % от БВП.

Междувременно Доналд Тръмп заяви в отговор на въпроси на журналисти, че е имал днес чудесна среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Анадолската агенция. Тръмп заяви това в изявление след среща с германския канцлер Ангела Меркел.

"Обсъдихме всичко. Чудесна, много хубава среща беше. Обсъдихме Сирия. Обсъдихме кюрдите. Зоната за сигурност върви много добре. По този въпрос се отнасям с голямо уважение към Турция", заяви той и добави, че прекратяването на огъня в Северна Сирия се спазва.

На 9 октомври Турция предприе операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/, разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. По-късно Анкара преустанови военната операция, след като сключи две отделни споразумения с Вашингтон и с Москва, предвиждащи изтегляне на СЗН от техните позиции в пограничния район.

На въпрос във връзка с членството на Турция в НАТО, Тръмп заяви, че много хора изпитват уважение към страната заради това, което тя прави.

"На границата и в зоната за сигурност също вършат добра работа", добави Тръмп, визирайки турско-сирийската граница и планираната от Анкара зона за сигурност в Североизточна Сирия, в която тя иска да прехвърли част от сирийските бежанци, намиращи се на нейна територия.

Срещата между двамата лидери е продължила половин час, уточнява Анадолската агенция.
 

Дир.бг