Терапиите с обогатена с тромбоцити плазма и със стволови клетки стават все по-популярни. При имплантите се използват все повече титаниеви сплави, тъй като са най-близки до структурата на костта, разказва за новостите в травматологията д-р Левент Тан

Травмите при пътни произшествия, по време на спорт и най-вече трудовите злополуки, са сред най-честите явления, с които се сблъскват лекарите в клиниката по ортопедия и травматология в болница „Чорлу Ватан“ в гр. Чорлу, Турция. Понякога става въпрос за безобидни охлузвания и наранявания на меките тъкани. Понякога - за сериозни фрактури, при които се налага битка за спасяване на орган.

При подобни случаи първо се прави преглед от ортопед. Лекарите се стремят колкото се може по-малко пострадали да стигат до операционната.
Но, когато се наложи операция, модерната сграда на болницата е оборудвана с всичко необходимо. Построена преди 6 години, тя е проектирана за здравно заведение. Има 120 легла, разположени на 12 000 кв. м разгъната застроена площ.

Хирурзите в болница „Чорлу Ватан“ са признати майстори на артроскопските (затворени) операции на коляното, операции на менискуса, операции при микрофрактури и мозаикпластика.

Д-р Левент Тан е завършил медицинския факултет на Истанбулския университет. Получава специалност ортопедия и травматология от медицинския факултет на Тракийския университет през 2000 г.  Присъединява се към екипа на частната болница „Чорлу Ватан“ през 2016 г.  Член е на Камарата на медиците в Турция, на Турската асоциация по ортопедия и травматология, на турската Организация по ортопедия и травматология, на Организацията по артроскопия на спортни наранявания и колянна хирургия в Турция и др.

„Медицината в целия свят се развива и напредва непрекъснато. Непрекъснато се появяват нови терапии, нови програми за лечение и ние непрекъснато повишаваме квалификацията си. В областта на ортопедията има сериозен напредък по отношение на имплантите, които се ползват за фиксиране на фрактури“, обяснява д-р Тан. През последните години според него се увеличава употребата на титаниеви сплави, тъй като те се доближават най-много до структурата и поведението на костта. Новите импланти и методите, които се използват за протезиране на бедра и колена, увеличават живота на протезите и намаляват необходимостта от подмяна след определено време.

Според д-р Тан при хрущялни заболявания терапиите с обогатена с тромбоцити плазма (PRP), която се извлича от кръвта на пациента и се инжектира в ставите му, както и лечението със стволови клетки стават все по-популярни напоследък и дават отлични резултати при някои пациенти. Артроскопиите на колене, рамене и бедра все по-често се правят по лапароскопски метод, без пациентът да се травмира от операцията и без да остават белези.

„Във всеки такъв случай доказаните професионалисти в ортопедичната клиника на нашата болница подхождат индивидуално, с внимание и обикновено нашите пациенти скоро се връщат към нормалния си живот. Защото човекът е човешкият живот винаги са на първо място за екипа на болница„Чорлу Ватан“, обяснява хирургът.

Той разказва, че при фрактури на бедрата на възрастни хора се прилага ендопротезиране или ендопротезна хирургия. Тя е предпочитани при счупени тазобедрени стави, фрактури на шията, предизвикани от проблеми в ставите поради напреднала възраст. „При тези случаи в деня след операцията изправяме пациента на крака и го предпазваме от усложнения, които могат да бъдат предизвикани, докато той лежи. Изписваме пациентите си до 3 дни“, отбелязва д-р Тан.

При счупвания на бедрената кост се използва биологична фиксация за пациенти, чието състояние не изисква протезиране. Костта се подрежда в оригиналната й позиция и се обездвижва с вътрешен фиксатор. При този случай пациентът стъпва на краката си още на следващия ден.  И с двата метода се постигат отлични резултати и хората бързо се връщат към нормалния си ритъм на живот от преди счупването. „Един от специалитетите на нашата клиника са операциите за подмяна на бедрена кост и коляно при пациенти с прекомерно износен хрущял на тези места. Пациентите стават ден след операцията и започват процес на възстановяване“, заявява със задоволство хирургът.
Той подчертава, че предоперативната подготовка е толкова важна, колкото и самата операция. Ако се установи инфекция в организма, тя трябва да се излекува предварително. Предварително лечение се налага и, ако пациентът има кариес на зъб, гъбички по ноктите или инфекция на пикочните пътища.

През последните години терапията със стволови клетки успешно се прилага по целия свят. Прилагат я и в болница „Чорлу Ватан“. „Предпочитаме я, когато възможностите за лечение са намалени и затруднени, особено при заболявания на хрущяла. Естествено, този метод не е чудо. Заболяванията на хрущяла са твърде трудни, а  възможностите за лечение са ограничени. Терапията със стволови клетки повлиява добре само определени пациенти“, твърди д-р Тан и обяснява как се набавят стволовите клетки. „Пациентът влиза в операционната. От корема му чрез центрофугиране се отделя богата на мазнини тъкан. След това концентрираните стволови клетки се внасят в болната област чрез специални ензимни или неензимни методи. Тази процедура може да се извърши под упойка и не е подходяща за всички пациенти. Тя се назначава след подробен ортопедичен преглед“, обяснява докторът.

Клиниката по травматология в болница „Чорлу Ватан“ работи в партньорство с колегите от Клиниката по физиотерапия и рехабилитация. Особено важно е това в случаите на травми на спортисти. „В тези случаи само отлична хирургична намеса не е достатъчна“, категоричен е д-р Тан. Ако няма качествена рехабилитация в постоперативния период, пациентът няма как да възстанови спортната си форма и да се върне към спортното си ежедневие. В Клиниката по ортопедия в нашата болница всички спортни травми се лекуват успешно.

Менискусните връзки, възстановяването на корените на менискуса, операциите на предния кръстосан лигамент и други спортни наранявания се третират от мултидисциплинарни екипи. В болницата се правят и  роботизирани операции на коляното, които стават все по-чести по света.

Д-р Тан препоръчва в случай на травма веднага да се потърси консултация с ортопед. „Хората или идват късно, или изобщо не искат да допуснат мисъл за операция. Това води до калциране, дисфункция и деформация при някои вътреставни фрактури“, обяснява д-р Тан.

По-голямата част от пациентите с травма се диагностицират бързо и точно, като се използват съвременни диагностични методи като компютърна томография и ядрено магнитен резонанс. С навременна терапия някои травматични състояния, които могат да причинят загуба на функция в бъдеще, имат шанса да бъдат излекувани безпроблемно. „Ако човек закъснее с консултацията със специалист, резултатите от лечението обикновено не са толкова добри и често се стига  до загуба на функция. Поради тази причина съветвам хората с травми да потърсят център с доказани професионалисти веднага след инцидента, за да може лечението им да започне навреме“, категоричен е д-р Тан.

За контакт с д-р Левент Тан ТУК

Комуникационна служба на болница „Чорлу Ватан“