Русия е обявила български дипломат от посолството в Москва за персона нон грата. Това съобщи външното министерство в София.

В съобщение до медиите се казва, че посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му е връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Първи секретар?

От съобщението на министерството се разбира, че българският дипломат е първи секретар в посолството. През октомври прокуратурата на България съобщи, че в посолството на Русия работи като първи секретар руски гражданин със статут на дипломат, който събира данни с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна.

Руските власти не съобщиха името му, макар медии да писаха, че става въпрос за Владимир Русяев, чието име наскоро изчезна от списъка с деветимата секретари на руското посолство. Москва предупреди, че е готова да отговори реципрочно. Руски политици пък свързаха решението на българските власти със закъсняла европейска солидарност заради отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри, заради което редица държави обявиха руски дипломати за персона нон грата.

Според сайта на българското посолство в Москва длъжността първи секретар заема Красимир Димитров. Потърсени от "Дневник" за потвърждение, както и за разяснение дали принципът на реципрочността е единственият аргумент, посочен от руската институция за изгонването на български дипломат, от МВнР обаче отказаха коментар по темата за момента.

Дневник